Staal No. 1093:Meranti minyak, Seraya minyak, Seraya daun kasar
Botanische naam:Shorea sp., vnl. Shorea fallax Meijer (syn. Shorea oleosa Meijer)
Familie:Dipterocarpaceae
Nat. verspr. geb.:Borneo (Sarawak, Brunei, Sabah, W.- en O.-Kalimantan)
Herkomst monster:Sabah
Vol. massa:560 - 690 kg/m3 bij 15 % vochtgehalte
Algemeen:De ongeveer 70 Shorea-soorten in de Red Meranti handelsgroep zijn naar kleur (en gewicht) verder onderverdeeld in Light Red Meranti en Dark Red Meranti, waarvan de overgang overigens niet scherp is. Shorea fallax valt onder de Light Red Meranti’s, hoewel dit hout duidelijk op de grens zit en wat betreft het gewicht (>500 kg/m3) zelfs een Dark Red Meranti zou moeten zijn. Het is een grote tot zeer grote boom tot max. 60 m met een stam tot 1,25 m doorsnede en tot 2 m hoge wortelaanloop.
Techn. gegevens:Het kernhout van deze soort is roze-rood en duidelijk gescheiden van het roze-grijze spint. Het is kruisdradig, de nerf is matig grof tot grof. Het droogt matig snel zonder veel vervorming en krimp. Na drogen is Meranti stabiel. Het is zowel met de hand als machinaal goed te bewerken. Bij dit kruisdradige hout is het goed een snijhoek van 20o aan te houden. Een zuiver kwartiers vlak is decoratief door zijn streeptekening en duidelijk aftekenende stralen. Het is matig duurzaam.
Gebruik:Binnen- en buitentimmerwerk (buiten mits geverfd) zoals kozijnen, ramen, deuren, betimmeringen, trappen. Schilfineer voor plaatmateriaal.
[pakket 126, december 2011]

afdrukken        venster sluiten