Staal No. 1121:Façon Piegba (Ivoorkust, Fr.), Small-fruit Wild Frangipani (Eng.)
Botanische naam:Voacanga africana Stapf
Familie:Apocynaceae
Nat. verspr. geb.:Tropisch Afrika van west tot oost
Herkomst monster:Wageningen, tropische kas
Vol. massa:500 - 600 kg/m3 luchtdroog
Algemeen:Het geslacht Voacanga omvat 12 soorten die voorkomen in de tropische gebieden van Afrika (7) en Azië (5). Alle soorten bevatten veel alkaloiden, die toegepast kunnen worden in de farmaceutische industrie. Dit geslacht is nauw verwant aan Tabernaemontana (zie NEH.nr. 1127). Voacanga africana is een struik of kleine boom van 1 - 10 m hoog en een stamdiameter tot 0,2 m. Hij komt algemeen voor als pioniersoort op open terrein. Het blad is tegenoverstaand, 170 - 200 x 100 mm, in vorm sterk variërend. De bloemen zijn buisvormig, 30 - 40 mm in doorsnede, wit, met 10 - 20 bij elkaar in tot 250 mm lange trossen en verspreiden een onaangename geur. De vruchten zijn gepaarde, ronde capsules van ca. 50 mm doorsnede, glanzend groen.
Techn. gegevens:De kleur van het hout is licht crème-bruin tot grijs-bruin, met soms een iets donkerder streeptekening. Ook komt een zacht gele kleur voor; iets wat in de literatuur niet wordt vermeld. De draad is recht, de nerf is fijn. Het is vrij zacht en matig zwaar. Het is gemakkelijk te drogen, maar dit moet voorzichtig gebeuren i.v.m. het risico op scheuren en vervormen. Het krimpt hierbij matig tot tamelijk veel. Het is gemakkelijk te bewerken, goed te lijmen en glad af te werken. Het hout bevat radiale latexgangen. Het is niet duurzaam en wordt vooral snel door schimmels aangetast.
Gebruik:Gebruik van dit hout is niet bekend, mogelijk vindt het door de kleine afmetingen en geringe duurzaamheid geen toepassing. Lokaal worden veel delen van de boom gebruikt voor medicinale toepassing door de aanwezigheid van verschillende alkaloiden. Daar wordt verder onderzoek naar gedaan.
[pakket ALV, maart 2012]

afdrukken        venster sluiten