Staal No. 1127:Piegba (Ivoorkust, Fr.), Adam?s apple (Eng.)
Botanische naam:Tabernaemontana crassa Benth.
Familie:Apocynaceae
Nat. verspr. geb.:Tropisch Afrika van Sierra Leone tot de Centr. Afr. Republiek en N.-Angola
Herkomst monster:Wageningen, tropische kas
Vol. massa:500 - 550 kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Andere namen:Conopharyngia crassa (Benth.) Stapf, C. durissima (Stapf) Stapf
Algemeen:Tabernaemontana is een geslacht met ca. 110 soorten, verdeeld over de tropen van de gehele wereld, 55 soorten op het oostelijk halfrond (waarvan 18 in Afrika en 15 op Madagascar), 45 in Amerika. Ze bevatten latex en veel alkaloiden die mogelijk geschikt zijn voor de farmaceutische industrie, en latex. Beide met een hoog toxisch gehalte. Dit geslacht is nauw verwant aan Voacanga (zie NEH.nr. 1121). Deze soort is een struik of kleine boom tot 15 m hoog met een stamdiameter tot 0,2 m. Grotere exemplaren zijn soms dikker en hebben dan plankwortels. Ze komen veelvuldig voor in de onderbegroeiing van het regenwoud. De bast is donker grijs-bruin tot bruin met grote lenticellen. Het blad is tegenoverstaand, groot (tot 450 x 250 mm). De bloemen staan in trosjes, zijn wit en geurig. De vrucht is een bolvormige tot ovale capsule, lichtgroen, meestal 2 aan 2 bij elkaar. De plant is zeer giftig.
Techn. gegevens:De kleur van het hout is licht crème-bruin tot grijs-bruin met een onregelmatige, vlekkerige, grijs-bruine streeptekening. De draad is recht, de nerf is fijn. Het is vrij zacht en matig zwaar.
Het is tamelijk gemakkelijk te drogen, maar door het risoco op scheuren en vervormen moet dit voorzichtig gebeuren. Hierbij krimpt het matig tot tamelijk veel. Het is gemakkelijk te bewerken, goed te lijmen en glad af te werken. Het hout bevat radiale latexbanen. Het is niet duurzaam en wordt vooral snel door schimmels aangetast.
Gebruik:Het hout voor kratten en kisten voor de opslag van voedsel. Soms geschild voor plaatmateriaal. Veel delen van de boom, zoals blad, bast, wortels en zaden vinden een medicinale toepassing. Hier wordt onderzoek naar gedaan. De latex wordt plaatselijk gebruikt als een natuurlijke wondpleister. De soort is in Nigeria aangeplant voor de productie van rubber.
[pakket ALV, maart 2012]

afdrukken        venster sluiten