Staal No. 1129:Accoya® Alder
Botanische naam:Alnus rubra Bong.
Familie:Betulaceae
Nat. verspr. geb.:Westkust van N.-Amerika van Alaska tot N.-California
Herkomst monster:Noord-Amerika
Vol. massa:ca. 500 kg/m3 luchtdroog
Algemeen:Dit is een monster van zgn. gemodificeeerd hout. Accoya® Alder is de eerse loofhoutsoort (Red Alder) die volgens het zgn. Accoya®-proces chemisch wordt aangepast (geacetyleerd) met het doel duurzaamheid, dimensiestabiliteit en sterkte-eigenschappen te verbeteren van ruim voorhanden zijnde, snelgroeiende, niet duurzame houtsoorten uit FSC-productiebossen. Tot nu toe werd in dit proces alleen Radiata pine gebruikt (naaldhout, zie NEH.nr. 1043, AccoyaTM). Zie ook Red Alder, NEH.nr. 744.
Techn. gegevens:Accoya®Alder wijkt direct merkbaar af van gewoon Red Alder door de azijnzure geur. Andere eigenschappen zijn een hogere UV-bestendigheid (het verkleurt minder snel), een hogere dimensiestabiliteit (het werkt 80 % minder), een hogere Janka-hardheid (30 %) en een hogere duurzaamheid (volgens opgave: van klasse 5 naar klasse 1; het is resistent tegen insecten, schimmels en bacteriën; het blijft 25 jaar goed in contact met de grond en 50 jaar indien vrij van de grond). Hierbij zijn de mechanische eigenschappen, de bewerkbaarheid, de kleur en de afwerkmogelijkheden van het hout niet of nauwelijks veranderd. Het bevat geen gifstoffen. Wel lijkt het hout iets brosser en gemakkelijker splijtbaar. De draad is recht, de nerf is fijn. Samen met de geringe volumieke massa, de homogene structuur en de hoge duurzaamheid zorgt dit voor een kwalitatief hoogwaardig product.
Gebruik:Kozijnen, ramen, deuren, gevelbekleding, tuinvlonders en ander tuinhout, tuinmeubelen, bruggen, geluidsschermen, enz. Alles voor buitentoepassing.
Opmerking:Accoya®-proces: Bij een bepaalde temperatuur en druk en gedurende een bepaalde tijd wordt het hout verzadigd met azijnzuuranhydride. Hierbij wordt de hydroxylgroep in de hemicellulose (hout-OH) omgevormd tot een acetylgroep (hout-O2CH3).
[pakket ALV, maart 2012]

afdrukken        venster sluiten