Staal No. 0817H:Vernisboom, Japanse lakboom, Qi shu (Chin.), Urushi (Jap.)
Botanische naam:Toxicodendron vernicifluum (Stokes) F.A. Barkley
Familie:Anacardiaceae
Nat. verspr. geb.:China, Japan
Herkomst monster:Botanische Tuin T.U. Delft
Vol. massa:480 - 600 kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Andere namen:Rhus verniciflua Stokes
Algemeen:Het geslacht Toxicodendron is afgesplitst uit het geslacht Rhus en omvat 11 soorten. Hiervan zijn er 6 in N.-Amerika, 1 in M.- en Z.-Amerika en 4 in Aziƫ inheems. Het zijn bomen, struiken en klimmers met een bijzonder giftig sap (urushiol) in alle levende delen, dus ook in het spint. Hierdoor moet nat hout met grote voorzichtigheid worden verwerkt. Beschermende kleding en gelaatbescherming is noodzakelijk. Contact van het sap met de huid geeft ernstige zwellingen die vergelijkbaar zijn met brandwonden. De gevoeligheid hiervoor verschilt wel van persoon tot persoon. (Toxicodendron = giftige boom.) Tijdens het drogen ontleedt deze stof zich echter en verliest zijn giftigheid. Het dikke, giftige, melkachtige sap is de basis voor Japanse lak. Het droogt diep zwart op. Dit is een boom tot 20 m hoog met een rechte stam tot ca. 0,5 m doorsnede, en een forse kroon. Het blad is samengesteld, oneven geveerd en tot 0,8 m lang.
Techn. gegevens:Het gele tot groen-gele kernhout steekt scherp af tegen het smalle, vuil-witte spint. De draad is recht tot onregelmatig, de nerf is tamelijk grof. Het is broos en niet sterk. Het droogt snel en zonder grote problemen. Er is wel een klein risico op scheuren. Het is zowel met de hand als machinaal gemakkelijk te bewerken en het is glad af te werken met een fraaie glans. Het is goed te draaien en te snijden. Het is matig duurzaam. Vooral bast en spint worden zeer snel door insecten aangetast.
Gebruik:Het hout wordt voor zover bekend voor niets anders gebruikt dan voor brandhout. De bomen werden vroeger gekweekt voor de productie van Japanse lak. Uit de vruchten werd een lampolie geperst.
Opmerking:Heruitgave van NEH.nr. 817 (Rhus verniciflua, ALV-pakket 1997)
[pakket 127, augustus 2012]

afdrukken        venster sluiten