Staal No. 0983:Parasolden (Ned.), Pinheiro-manso (Port.), Pino piñonero (Sp.)
Botanische naam:Pinus pinea L.
Familie:Pinaceea
Nat. verspr. geb.:Portugal, Z.O.-Spanje, noordelijke Middellandse Zee-kust tot in Turkije
Herkomst monster:Algarve, Zuid-Portugal, en omgeving Barcelona, Spanje
Vol. massa:450 - 870, gemiddeld 620 kg/m3 bij 12 % vochtgehalte, monsters 690 - 780 kg/m3
Algemeen:Van de tien Pinus-soorten die inheems zijn in Europa en N.-Afrika komen er acht voor in Z.-Europa en N.-Afrika, één in N.-Europa en één op de Canarische Eilanden. Pinus pinea is één van die negen zuidelijke soorten. Vijf van deze negen, waaronder P. pinea en P. pinaster (NEH.nr. A17, Frans grenen), zijn botanisch zeer nauw aan elkaar verwant. Pinus pinea kan ± 200 jaar oud worden en uitgroeien tot een indrukwekkende boom met een brede, bijna vlakke kroon (parasol) en een hoogte van 25 (- 30) m bij een stamdiameter tot 1 (- 1,5) m. Hierdoor vormt hij een opvallend contrast met de smalle, zuilvormige Cupressus sempervirens (NEH.nr. 819, Italiaanse cypres) in het Mediterrane landschap.
Techn. gegevens:Het roze-rode kernhout steekt scherp af tegen het geel-bruine spint. De groeiringen zijn daarbij zeer duidelijk zichtbaar door het brede laathout in de groeiring, waarin zich verhoudingsgewijs veel harsgangen bevinden. Voor dit hout geldt hoe breder de groeiring, hoe hoger de volumieke massa en hoe beter de houtkwaliteit. De draad is meestal recht, maar de stammen zijn vaak krom. Het moet snel worden gedroogd om verkleuring van het spint te voorkomen. Het is gemakkelijk te bewerken en af te werken. Wel heeft het de neiging tot scheuren en hars kan het bewerken bemoeilijken. Het hout is matig duurzaam.
Gebruik:Als bos-, park- en laanboom. Het hout hoofdzakelijk voor de meubel-industrie (korte lengtes). Daarnaast ook voor de bouw en voor de scheepsbouw. De afgetapte hars voor medicinale doeleiden en voor lakken. De zaden (pijnboompitten) voor consumptie, in de voedingsmiddelen- en zoetwarenindustrie.
[pakket 127, augustus 2012]

afdrukken        venster sluiten