Staal No. 1054:Witte himalayaberk
Botanische naam:Betula utilis D.Don ssp. jacquemontii Henry
Familie:Betulaceae
Nat. verspr. geb.:Westelijke Himalaya
Herkomst monster:Zwolle en Botanische Tuin T.U. Delft
Vol. massa:(620 -) 660 (- 700) kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Andere namen:Betula jacquemontii Spach, Betula jacquemontiana Regel
Algemeen:Er zijn 30 - 35 soorten berken, verdeeld over het gehele noordelijk halfrond, van de poolcirkel tot in het zuiden van de V.S., Zuid-Europa en in de Himalaya. Typerend voor deze berk zijn een korte stam die zich opsplitst in enkele zware, opgaande takken, een helder room-witte bast en een losse, open kroon. De boom loopt laat uit, maar blijft lang groen. Dit in tegenstelling tot het type van de soort, B. utilis D.Don, de Gewone- of Bruine himalayaberk, die iets hoger wordt en een donkerder bast heeft (variabel van oranje tot koper-bruin). Zijn verspreidingsgebied ligt oostelijker in de Himalaya, in Nepal en Z.W.-China. Er is echter een geleidelijke overgang tussen deze twee vormen. Onder andere hierdoor bestaan over de naamgeving van deze berk uiteenlopende meningen.
Techn. gegevens:Het hout van deze berk verschilt nauwelijks van dat van Europees berken, hoewel deze soort een licht geel-bruin kernhout heeft dat vrij scherp gescheiden is van het iets valere spint. De draad is recht, de nerf is fijn. Het droogt vrij snel zonder veel vervorming en bij een matige krimp. Het moet direct en snel gedroogd worden ter voorkoming van verkleuring door schimmelaantasting. Hierbij is het raadzaam de bast te verwijderen. Het is tamelijk hard, maar met scherp gereedschap is het goed te bewerken en glad af te werken. Het is goed te lijmen en te draaien. Het is niet duurzaam.
Gebruik:Voor dezelfde doeleinden als Europees berken, hoewel door de relatief korte stam het gebruik beperkt blijft tot kleine en vooral korte voorwerpen, zoals keukengerei en andere huishoudelijke voorwerpen, houten gereedschap, speelgoed.
[pakket 127, augustus 2012]

afdrukken        venster sluiten