Staal No. 1094:Seraya ketam, Seraya sirap
Botanische naam:Shorea sp. vnl. Shorea kunstleri King
Familie:Dipterocarpaceae
Nat. verspr. geb.:Maleisisch Schiereiland, Noord-Sumatra, Borneo
Herkomst monster:Sabah (Noord-Borneo)
Vol. massa:610 - 1090 kg/m3 bij 15 % vochtgehalte
Algemeen:Van de 194 Shorea-soorten komen er 163 voor in Z.O.-Aziƫ (Malesia). Het geslacht Shorea is onderverdeeld in 4 handelsgroepen: 70 soorten in de Red Meranti-groep (zie NEH.nr. 1093, Meranti minyak), 22 in de White Meranti-groep, 33 in de Yellow Meranti-groep en 38 in de Balau- en Red Balau-groep. De grenzen hiervan zijn overigens niet scherp. Shorea kunstleri wordt, afhankelijk van zijn volumieke massa, ondergebracht in de Red Meranti-groep (Dark Red) of in de Red Balau-groep. Het is een zeer grote boom tot 60 m hoog met een takvrije stam van 20 - 34 m lang, tot 1,9 m dik en met tot 1,5 m hoge wortelaanloop.
Techn. gegevens:Het kernhout van deze soort is rood-bruin tot purper-bruin en duidelijk gescheiden van het iets lichtere spint. De draad is soms recht, maar meestal is het sterk kruisdradig. De nerf is matig fijn tot matig grof. Het droogt langzaam met enige kans op kop- en oppervlaktescheuren, maar met geringe vervorming. Het krimpt hierbij matig tot tamelijk veel. Het is met enige moeite goed te zagen en te schaven, maar moeilijk glad af te werken. Bevestigingsmiddelen moeten worden voorgeboord. Het is matig tot goed te lijmen. Het is tamelijk duurzaam, maar contact met de grond met onbehandeld hout moet worden vermeden.
Gebruik:Zware constructies zoals kozijnen, ramen, deuren, vloeren, trappen, wagon- en wagenvloeren. Ook voor meubilair voor intensief gebruik.
[pakket 127, augustus 2012]

afdrukken        venster sluiten