Staal No. 1130:Meranti tembaga (Lichtrode Meranti)
Botanische naam:Shorea cf. leprosula Miq.
Familie:Dipterocarpaceae
Nat. verspr. geb.:Z.-Thailand, Maleisisch Schiereiland, Sumatra, Borneo
Herkomst monster:Maleisië
Vol. massa:(300 -) 450 (- 865) kg/m3 bij 15 % vochtgehalte
Algemeen:Eén indeling van het geslacht Shorea is die in de vier handelsgroepen Witte Meranti, Gele Meranti, Rode Meranti en Red Balau. Rode Meranti wordt onderverdeeld in Lichtrode Meranti en Donkerrode Meranti. Meranti tembaga is in zowel Maleisië als Indonesië de algemene handelsnaam voor Shorea leprosula. Dit is één van de meest algemene Rode Meranti-soorten. Het is een zeer grote boom tot 60 m hoog met een takvrije stam tot 35 m, waarvan tot 2 m wortelaanloop, en een diameter tot 1,75 m. Het is ook één van de snelstgroeiende Shorea-soorten met (aanvankelijk) een jaarlijkse lengtegroei van 1 - 1,3 m en een diktegroei van ca. 20 mm. Tussen de wortels van zeer oude bomen van deze soort worden grote klompen (platen van 20 - 30 mm dik) troebele, gele hars gevonden, genoemd en verhandeld als ‘damar daging’.
Techn. gegevens:Het kernhout van deze soort is roze-rood en duidelijk gescheiden van het roze-grijze spint. Het is kruisdradig, de nerf is matig grof tot grof. Het droogt matig snel zonder veel vervorming en krimp. Na drogen is Meranti stabiel. Het is zowel met de hand als machinaal goed te bewerken. Bij dit kruisdradige hout is het goed een snijhoek van 20o aan te houden. Een zuiver kwartiers vlak is decoratief door zijn streeptekening en duidelijk aftekenende stralen. Het heeft een fraaie glans. Het is matig duurzaam.
Gebruik:Binnentimmerwerk en buitentimmerwerk (buiten alleen bij een V.M. hoger dan 550 kg/m3, mits geverfd) zoals kozijnen, ramen, deuren, betimmeringen, trappen. Schilfineer voor plaatmateriaal. De hars uit de bodem hoofdzakelijk als traditioneel geneesmiddel. Uit de bast wordt looistof gewonnen.
[pakket 128, december 2012]

afdrukken        venster sluiten