Staal No. 1134:Peroba rosa, Jichituriqui
Botanische naam:Aspidosperma polyneuron Muell. Arg.
Familie:Apocynaceae
Nat. verspr. geb.:Tropisch en subtropisch zuidelijk Zuid-Amerika
Herkomst monster:Bolivia
Vol. massa:(650 -) 750 (- 850) kg/m3 bij 12 % vochtgehalte
Andere namen:A. dugandii, A. peroba, A. venosum
Algemeen:Het geslacht Aspidosperma omvat ca. 80 soorten die alle voorkomen in Zuid-Amerika. Dit is een grote boom tot (15 -) 27 (- 40) m hoog met een rechte, cilindrische stam van 6 - 15 m lang en 0,8 - 1,5 m in diameter. De soort is eerder uitgegeven onder NEH.nr. 458 als Aspidosperma peroba, met als vermoedelijke herkomst Brazilië. Door overmatige kap (vooral in Brazilië) wordt de soort in zijn voortbestaan bedreigd.
Techn. gegevens:Het kernhout is vaak levendig gevlekt en gestreept, licht- tot donkerbruin met een roodachtige gloed of met zalmkleurige vlekken. Soms ook is het egaal licht- of donkerbruin. Het steekt niet scherp af tegen het egaal geel tot lichtroze-bruine, 60 - 80 mm brede spint. De draad is recht tot soms kruisdradig, of onregelmatig. De nerf is fijn. Het is tamelijk hard. Het droogt langzaam met relatief weinig vervorming. Na het drogen gedraagt het zich stabiel. Het is goed te zagen, te schaven en te draaien en glad af te werken door te schuren. Het stof kan irriterend zijn, hoewel bij nat hout meer dan bij droog hout. Het is goed te lijmen. Het is duurzaam, mits niet in contact met de grond. Het is niet bestand tegen termieten.
Gebruik:Buiten voor zware constructies waaronder kozijnen, ramen en deuren, tuinmeubilair, boten, carosserieën en wagenvloeren, dwarsliggers. Binnen voor schoolmeubilair en andere meubels, vloeren, trappen, (scheeps-)betimmeringen, draai- en freeswerk, drumsticks en fineer.
[pakket 128, december 2012]

afdrukken        venster sluiten