Staal No. 1135:Pequiá, Guatambu (branco), Amarillo
Botanische naam:Aspidosperma australe Muell. Arg.
Familie:Apocynaceae
Nat. verspr. geb.:Tropisch en subtropisch zuidelijk Zuid-Amerika
Herkomst monster:Bolivia
Vol. massa:700 - 800 kg/m3 bij 12 % vochtgehalte
Algemeen:Het geslacht Aspidosperma omvat ca. 80 soorten die alle voorkomen in Zuid-Amerika. Dit is een kleine tot matig grote boom tot 8 - 20 m hoog met een ronde, dichte kroon en een rechte, cilindrische stam met een diameter van 0,4 - 0,6 m.
Techn. gegevens:Het kernhout is helder geel. Het steekt niet scherp af tegen het vaal gele, circa 50 mm brede spint. De draad is recht, soms kruisdradig of onregelmatig. De nerf is fijn. Het is tamelijk hard. Het droogt langzaam met relatief weinig vervorming en een matige krimp. Na het drogen gedraagt het zich stabiel. Het is goed te zagen, te schaven en te draaien en door schuren glad af te werken. Het is goed te lijmen. Het is duurzaam, mits niet in contact met de grond. Het is niet bestand tegen termieten.
Gebruik:Meubels, vloeren, trappen, (scheeps-)betimmeringen en constructies, muziekinstrumenten, handvatten, draai- en freeswerk, fineer. Voor buitentoepassingen (palen, steigers) kan het worden verduurzaamd. De bast bevat looizuur, een gele kleurstof, en een melksap dat wordt gebruikt voor medische doeleinden. Het kan dienen als vervanger voor Buxus.
[pakket ALV, maart 2013]

afdrukken        venster sluiten