Staal No. 651H:Watercipres, Metasequoia, Dawn redwood
Botanische naam:Metasequoia glyptostroboides Hu & W.C. Cheng
Familie:Cupressaceae (was: Taxodiaceae)
Nat. verspr. geb.:Midden-China (Chongqing, Hubei, Hunan)
Herkomst monster:Gouda
Vol. massa:(270 -) 310 (- 400) kg/m3 (droog, aan de monsters gemeten)
Algemeen:Het geslacht Metasequoia bevat slechts één soort, pas in 1943 ontdekt in Hubei. Hij wordt beschouwd als een levend fossiel: versteende afdrukken waren al bekend vanaf het Krijt en de boom was verondersteld uitgestorven te zijn sinds het Plioceen. Het is een snelgroeiende, bladverliezende conifeer met een rechte stam en een ijle, kegelvormige kroon tot 35 (- 50) m hoog. De stam heeft een diameter tot ca. 2 m en vaak een onregelmatig gevormde omtrek. De boom gedijt best bij een zeer hoge grondwaterstand. Sinds 1948 is hij in cultuur in bijna alle landen met een gematigd klimaat. In zijn natuurlijk verspreidingsgebied is de soort ernstig bedreigd.
Techn. gegevens:Het licht- tot donkerrose kernhout is matig scherp gescheiden van het 30 - 50 (- 100) mm brede, crème-gele spint. Hoe langzamer gegroeid of hoe verder onderin de stam, hoe donkerder het kernhout. De draad is recht tot onregelmatig, de nerf (voor naaldhout) vrij grof. Het is zacht, bros en niet sterk. Het is gemakkelijk te drogen zonder veel risico op scheuren en met geringe krimp. Drogen moet bij voorkeur snel gebeuren om verkleuring door schimmel te voorkomen. Het is zeer gemakkelijk te zagen, te schaven en te schuren. Wel geven kwasten enige hinder (inspring) en kan het splinteren bij het afkorten. Het verspreidt bij bewerking een lichte harsachtige geur. Het hout is waarschijnlijk matig duurzaam.
Gebruik:In het verleden is dit hout in China gebruikt voor lichte constructies en (afgezaagde takken) voor brandhout. Het kan dienen voor binnenbetimmeringen en andere decoratieve toepassingen.
Opmerking:Dit monster 651H betreft een heruitgave. In tegenstelling tot de eerste uitgave gaat het hier om hout uit een dikke, volwassen stam met daarin veel kernhout.
[pakket 129, september 2013]

afdrukken        venster sluiten