Staal No. 1132A:Northern White Cedar, Eastern W.C., Eastern Arborvitae
Botanische naam:Thuja occidentalis L.
Familie:Cupressaceae
Nat. verspr. geb.:N.O.-Noord-Amerika
Herkomst monster:Michigan (V.S.)
Vol. massa:350 kg/m3 bij 12 % vocht
Algemeen:Thuja is een naaldhoutgeslacht met 5 soorten, waarvan 2 in N.-Amerika en 3 in Azië. Het geslacht is nauw verwant aan Thujopsis (NEH.nr. 808). De botanische naam schept verwarring: hij komt voor in oostelijk N.-Amerika maar de soortaanduiding is occidentalis (= westelijk). Linnaeus benoemde deze Amerikaanse soort zo als tegenhanger van T. orientalis L. in China (nu Platycladus orientalis, NEH.nr. 856). Het is waarschijnlijk de eerste Noord-Amerikaanse boomsoort die geïntroduceerd werd in Europa (Parijs, + 1536). Het is een langzaam groeiende conifeer met een kegelvormige kroon tot 15 (- 25) m hoog en een stamdiameter tot 1 (- 1,5) m. Hij kent zeer veel cultivars (zie NEH.nr. 1132B).
Techn. gegevens:Het lichtbruine kernhout steekt duidelijk af tegen het smalle, witte spint. De draad is recht, de nerf (voor naaldhout) matig fijn tot fijn. Het hout is zacht, licht (de lichtste handelshoutsoort van N.-Amerika) en niet sterk (alle mechanische eigenschappen zijn minder dan die van T. plicata (Western Red Cedar, NEH.nr. 62). Het splijt gemakkelijk, ook in tangentiale richting. Hierdoor komen soms in de boom al ringscheuren voor. Het droogt gemakkelijk en snel met weinig krimp en vervorming en het gedraagt zich na het drogen stabiel. Het is handmatig gemakkelijk te bewerken, machinaal wat lastiger omdat het zacht en vooral bros is. Het verspreidt bij het bewerken een cederachtige geur. Het laat zich goed schuren, schaven en lijmen. Schroeven en spijkers houden slecht. Het is duurzaam, zelfs in contact met de grond (zeer hoge weerstand tegen schimmels).
Gebruik:Afrasteringspalen, telefoon- en elektriciteitspalen, spoorbielzen, vaten, kisten, kratten, kano’s, shingles en buitenbetimmeringen (in kustgebieden!), buitenmeubilair, papierpulp. Een aftreksel van het loof en de bast is rijk aan vitamine C (vroeger tegen scheurbuik).
[pakket 129, september 2013]

afdrukken        venster sluiten