Staal No. 1141:Black tupelo, Black gum, Pepperidge
Botanische naam:Nyssa sylvatica Marshall
Familie:Cornaceae (was: Nyssaceae)
Nat. verspr. geb.:Z.O.- Noord-Amerika
Herkomst monster:Arboretum Trompenburg (Rotterdam) en Arboretum Hemelrijk (Essen, Belgiƫ)
Vol. massa:550 kg/m3 bij 12 % vocht
Algemeen:Nyssa is een geslacht met 8 soorten, verdeeld over N.- en Midden-Amerika (5 en 1), China (1) en Z.- en Z.O.-Aziƫ (1). Ze groeien bij voorkeur in een zeer vochtige bodem of zelfs moerasachtig gebied. Deze soort vormt een boom tot 15 - 30 m hoog met een stamdiameter tot 0,6 - 0,9 m. In het noorden van zijn groeigebied blijft hij aanmerkelijk kleiner dan in het zuiden. In de herfst verkleurt het blad naar een diep rode kleur.
Techn. gegevens:Het in oudere bomen gevormde kernhout is vaal grijs-bruin of licht geel-bruin van kleur en vaak onduidelijk gescheiden van het bijna witte, zeer brede spint. De draad lijkt recht, maar is fijn onregelmatig en kruisdradig. Ook draaigroei komt voor. De nerf is fijn. In het moeras gegroeid hout is bijna voos, niet te vochtig gegroeid hout is vrij hard. Het droogt vrij snel, maar als gevolg van de beschreven draadrichtingen is er een sterke neiging tot scheluw trekken, vooral indien dosse gezaagd. Zorgvuldig stapelen kan dit gedeeltelijk voorkomen. Het krimpt daarbij tamelijk veel. Het vrij harde hout is tamelijk moeilijk te bewerken; gereedschap moet scherp zijn. Het is goed te schuren en glad af te werken met een fraai resultaat, vooral kwartiers gezaagd hout. Droog, uitgewerkt hout is goed te lijmen. Het is moeilijk te splijten, spijkers en schroeven moeten worden voorgeboord. Het is niet duurzaam en wordt door zowel schimmels als insecten aangetast.
Gebruik:In het verleden werd dit hout veel gebruikt voor wielnaven, ossenjukken, stampvaten, houten rollen, fabrieksvloeren en klompen, om zijn splijtvastheid. Tegenwoordig wordt het ook gebruikt voor meubels, geweerkolven, handgrepen, sigarenkistjes, ramen, deuren, grafkisten en verduurzaamd voor spoorbielzen. Geselecteerde stammen worden tot fineer gesneden voor de fabricage van mandjes en fruitbakjes.
Opmerking:De monsters van deze soort bestaan uitsluitend uit spinthout
[pakket 129, september 2013]

afdrukken        venster sluiten