Staal No. 1143:Litchi, Lychee
Botanische naam:Litchi chinensis Sonn. ssp. javensis Leenh.
Familie:Sapindaceae
Nat. verspr. geb.:Zuid-China, Indo-China, Filippijnen
Herkomst monster:Java, Indonesië
Vol. massa:900 - 1090 kg/m3 luchtdroog
Andere namen:Nephelium litchi Cambess.
Algemeen:Litchi is een geslacht met slechts één soort. Het is zeer nauw verwant aan het geslacht Nephelium (waarvan het ooit deel uit maakte). Het heeft wel drie ondersoorten: ssp. chinensis uit Zuid-China en Indo-China, ook in cultuur voor de vruchten; ssp. javensis uit Maleisië en Indonesië, een zwaardere vorm, alleen in cultuur; en ssp. philippensis, uit de Filippijnen en nauwelijks in cultuur. Het zijn bomen tot 10 - 20 m hoog met een dichte kroon, langzaam groeiend, met een dunne stam, behalve ssp. javensis, een vorm die een krachtigere groei vertoont. Het blad is geveerd samengesteld, 300 mm lang, bestaand uit 2 tot 8 paar deelblaadjes. De bloemen zijn klein, groenig wit, in 0,3 m lange trossen. De vrucht is een 30 - 40 mm grote bes met een knobbelige, harde schil en een zwarte pit: de bekende litchi.
Techn. gegevens:Het roze-rode tot donkerrode kernhout steekt niet scherp af tegen het iets lichtere spint. De draad is recht tot golvend, of licht kruisdradig. De nerf is fijn. Het hout is hard en zwaar. Het moet langzaam en voorzichtig worden gedroogd wegens een risico op scheuren tijdens het droogproces. Het krimpt en vervormt hierbij matig. Het is met de hand moeilijk te bewerken, machinaal met scherp gereedschap is het goed te zagen, maar minder goed te schaven wegens inspring. Het is goed te lijmen (wel lang klemmen) en door schuren glad af te werken. Het is duurzaam mits niet in contact met de grond. Het is goed bestand tegen insecten, minder goed tegen schimmels.
Gebruik:De boom wordt gekweekt om zijn vruchten. Het hout wordt voor uiteenlopende doeleinden gebruikt, mits beschikbaar, zoals bouwhout, meubels, gereedschapstelen en -heften, draaiwerk.
[pakket 130, december 2013]

afdrukken        venster sluiten