Staal No. 1145:Canada populier, Hybride zwarte populier
Botanische naam:Populus x canadensis Moench
Familie:Salicaceae
Nat. verspr. geb.:Aanplant in Europa, Japan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika
Herkomst monster:Gouda
Vol. massa:(380 -) 410 - 510 (- 530) kg/m3 bij 12 % vochtgehalte, ook aan de monsters gemeten
Andere namen:Populus x euramericana (Dade) Guiner
Algemeen:Het geslacht Populus omvat ca. 35 soorten, de kruisingen niet meegerekend. Ze zijn alle inheems op het noordelijk halfrond. Een grote groep kruisingsvormen tussen de Amerikaanse P. deltoides (Cottonwood, NEH.nr. 691) en de Europese P. nigra (Populieren, NEH.nr. 009) is ondergebracht onder de naam P. x canadensis. Verscheidene vormen hiervan worden ook in Nederland veel aangeplant voor de houtproductie. Het zijn zeer snel groeiende bomen en kunnen tot 30 m hoog worden bij een stamdiameter van 1 m of meer.
Techn. gegevens:Het kernhout kan variƫren van wit tot licht grijsachtig of zeer licht bruin en steekt niet tot nauwelijks af tegen het iets lichtere spint. (Nat hout kan een tot donker groen-bruine kern hebben als gevolg van groeiomstandigheden, een kleur die bij het drogen nagenoeg geheel verdwijnt.) De draad is recht, de nerf is fijn. Het is zacht en bros, zachter dan wilgen. Het moet snel worden gedroogd ter voorkoming van schimmelverkleuring. Van zichzelf droogt het matig snel, maar niet gelijkmatig. Het moet met zorg worden gedroogd: droge stapellatten tegen verkleuring, verzwaring van de stapel tegen vervorming, aan de lucht drogen alvorens machinaal te drogen tegen vervorming en collaps. Door de aanwezigheid van reactiehout kan bewerking lastig zijn (ruw of wollig oppervlak). Een kleine snijhoek wordt aanbevolen. Het is goed te lijmen en redelijk goed te schuren. Zaagsel en schuursel kunnen irritaties aan de huid veroorzaken. Het is niet duurzaam en wordt zowel door schimmels als insecten aangetast.
Gebruik:Lucifers, klompen, kisten, kratten, pallets, speelgoed, keukengerei, blindhout in meubels, vaten, houtwol. Geschild en verspaand voor plaatmateriaal. Massief, fineer en fineerstroken voor fruitbakjes en -kistjes, en ander verpakkingsmateriaal.
[pakket 130, december 2013]

afdrukken        venster sluiten