Staal No. 1150:Eveuss (Eq. Guinee, Gabon), Kroma (Ivoorkust), Kruma (Ghana), Ngon (Kameroen)
Botanische naam:Klainedoxa gabonensis Pierre ex Engl.
Familie:Irvingiaceae
Nat. verspr. geb.:Tropisch West-Afrika tot in Oeganda en Tanganyika
Herkomst monster:Kameroen
Vol. massa:(900 -) 1060 (- 1100) kg/m3 bij 12 % vocht
Algemeen:Het geslacht Klainedoxa omvat 3 soorten die alle voorkomen in tropisch Afrika. Deze soort is een boom tot 50 m hoog met een vaak bolvormige kroon. De stam is recht en cilindrisch, heeft een takvrije lengte van 20 - 30 m en een diameter van 0,6 - 1,0 (- 1,2) m boven de tot 3,5 - 5 m hoge, dunne plankwortels. Het is één van de grootste bomen van het West-Afrikaanse regenwoud.
Techn. gegevens:Het kernhout is vers oranje-geel of goud-bruin van kleur. Het donkert na tot rood-bruin of donkerbruin met donkerder tot bijna zwarte aderen die zowel in de lengterichting als dwars door het hout lopen. Het smalle spint is iets lichter, maar soms nauwelijks te onderscheiden van het kernhout. De draad is recht of kruisdradig, afwisselend in dezelfde plank, soms golvend. De nerf is matig fijn tot fijn. Het hout is zeer hard en zeer zwaar. Het moet langzaam en voorzichtig worden gedroogd, wegens een groot risico op oppervlaktescheuren en vervorming. Het krimpt hierbij sterk. Na het drogen blijft het instabiel. Het is met de hand moeilijk te bewerken. Machinaal is het met scherp, hardmetalen gereedschap goed te bewerken en glad af te werken, hoewel het gereedschap alsnog snel afstompt. Het is moeilijk te lijmen. Het is duurzaam, ook in contact met de grond.
Gebruik:Zware constructies, zoetwaterwerken (bruggen, steigers, beschoeiingen), dwarsliggers, industriële vloeren, vrachtwagen- en wagonvloeren, Door zijn warme kleur kan het toepassing vinden voor binnenbetimmeringen en parketvloeren. In zijn groeigebied een uitstekend brandhout.
[pakket 130, december 2013]

afdrukken        venster sluiten