Staal No. 1153:Hinds Black Walnut, Northern California Walnut
Botanische naam:Juglans hindsii Jeps. ex R.E. Sm.
Familie:Juglandaceae
Nat. verspr. geb.:Midden-California (tot in het uiterste zuiden van Oregon)
Herkomst monster:California (V.S.)
Vol. massa:(515 -) 680 - 730 (- 800) kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Andere namen:Juglans californica S. Watson var. hindsii Jeps.
Algemeen:Het geslacht Juglans telt 21 soorten die voorkomen van Mediterraan Europa tot O.-Azië en in Amerika van N.-Amerika tot in Argentinië. Juglans hindsii heeft een zeer klein verspreidingsgebied en komt voornamelijk voor in Midden-California. Er is geen volledige concensus over deze soort. Hij is nauw verwant aan Juglans californica (Southern California Walnut) en wordt soms wel gezien als een variëteit hiervan. Ook worden de opstanden in N.-California en Z.-Oregon wel gezien als kruisingen met J. nigra (Eastern Black Walnut, NEH.nr. 409 en 526) en zijn alleen drie kleine opstanden in Midden-California soortecht. In tegenstelling tot J. californica is J. hindsii een eenstammige boom en zijn zijn vruchten groter. De hoogte van deze snelgroeiende boom is 9 - 18 m bij een stamdiameter van 1 - 1,5 m. Zijn huidige opstanden worden in verband gebracht met vroegere nederzettingen van Indianen en zijn mogelijk het gevolg van aanplant. Omdat de omvang en het onderlinge contact van de opstanden sterk zijn afgenomen, staat hij op de IUCN Rode Lijst als ‘kwetsbaar’.
Techn. gegevens:De kleur van het kernhout kan variëren van lichtbruin tot (meestal) donker chocolade-bruin met donkerder bruine tot bijna zwarte aderen en/of een purperen gloed. Het steekt duidelijk af tegen het lichtere spint. De draad is recht, maar kan ook zeer onregelmatig zijn of golvend (‘crotch’ bij zijtakken en ‘marble’ bij entplaatsen). Het heeft vaak een rijke tekening. Het moet (evenals alle Juglans-soorten) langzaam en voorzichtig worden gedroogd. Het krimpt hierbij matig. Het is zowel met de hand als machinaal gemakkelijk te bewerken. Het is goed te lijmen en (met lak) fraai af te werken (met een diepe glans). Het is niet duurzaam en vooral gevoelig voor worm.
Gebruik:Meubels, betimmeringen, geweerkolven, muziekinstrumenten, siervoorwerpen, draaiwerk, fineer. Zaailingen worden gebruikt als onderstam om J. regia-variëteiten (Europees noten) op te enten in de walnoot-plantages van N.-California.
[pakket ALV, maart 2014]

afdrukken        venster sluiten