Staal No. 1155:Toverhazelaar (Ned.), Ozark Witch-hazel, Springtime Witch-hazel (V.S.)
Botanische naam:Hamamelis vernalis Sarg.
Familie:Hamamelidaceae
Nat. verspr. geb.:Ozark-Plateau in N.-Amerika: Missouri, Oklahoma, Arkansas
Herkomst monster:Trompenburg Tuinen en Arboretum, Rotterdam
Vol. massa:700 - 800 kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Algemeen:Het geslacht Hamamelis omvat 5 soorten, waarvan 3 in de V.S., 1 in China en 1 in Japan voorkomen. Ze danken hun naam aan de gelijkenis van het blad met dat van de echte Hazelaar en aan hun (toverachtige) bloei rond het winterseizoen. De 3 Hamamelis-soorten in de V.S. zijn H. virginiana (NEH.nr. 705), H. macrophylla (vaak ook gezien als een variëteit van H. virginiana) en H. vernalis. H. virginiana is een struik of kleine boom tot 7,5 m hoog en bloeit in sept./okt. H. vernalis is een meerstammige struik tot maximaal 2 m hoog en bloeit in jan./mrt. De vruchten hebben een jaar nodig om te rijpen. Daardoor hangen elk jaar bloemen en vruchten gelijktijdig aan de struiken (Grieks: hama = gelijktijdig en melis = vrucht).
Techn. gegevens:Het kernhout is lichtbruin tot rood-bruin van kleur en vaak gestreept of gewolkt. Het steekt duidelijk maar onregelmatig af tegen het bijna witte spint. Het meeste ‘kernhout’ is eerder traumatisch dan natuurlijk, waarschijnlijk als reactie op een schimmelaantasting. Het moet direct na het vellen over het hart worden gezaagd en gedroogd om verkleuring door een aantasting te voorkomen. Het droogt dan zonder problemen, mits de koppen zijn behandeld tegen te snel uitdrogen (eindscheuren). De krimp is hierbij matig. Het is zowel met de hand als machinaal gemakkelijk te bewerken, goed te snijden, goed te lijmen en glad af te werken. Het is niet duurzaam en wordt zowel door schimmels als insecten snel aangetast.
Gebruik:De struik als winterbloeier. Het hout heeft geen toepassing, maar is geschikt voor fijn snijwerk. Bladeren, twijgen en bast bevatten een astringent dat wordt gebruikt in medicijnen en cosmetica.
[pakket ALV, maart 2014]

afdrukken        venster sluiten