Staal No. 1159:Dammar raja (Indonesië), East-Indian Kauri
Botanische naam:Agathis dammara (Lamb.) Rich.
Familie:Araucariaceae
Nat. verspr. geb.:Sulawesi, Molukken, Filippijnen (veel aangeplant op Java)
Herkomst monster:Hortus Botanicus Leiden (tropische kas)
Vol. massa:380 - 660 kg/m3 bij 15%, 400 - 500 kg/m3 aan de monsters gemeten
Andere namen:Agathis alba Foxw.
Algemeen:Agathis is een geslacht met 17 soorten die voorkomen in Z.O.-Azië, Australië, Nw.-Zeeland en Oceanië. Het is het meest tropische naaldhoutgeslacht. Agathis dammara vormt een grote boom tot 55 (- 65) m hoog met een gladde, cilindrische, takvrije stam tot 20 - 25 m lang en 3,5 - 4 m in diameter. Het is een belangrijke leverancier van copal, een hars die zowel uit de stam getapt als uit de bosbodem gedolven wordt.
Techn. gegevens:Het kernhout is licht geel-bruin van kleur, vaak met een roze-achtige gloed (de stralen zijn rood) en niet scherp gescheiden van het iets lichtere spint. De draad is recht, de nerf (voor naaldhout) zeer fijn. Het hout bevat geen hars en is reukloos. Het droogt aan de lucht zonder veel problemen, waarbij het alleen wat eindscheuren vertoont. Het moet snel worden gedroogd om schimmelaantasting en verkleuring te voorkomen. De krimp is hierbij weinig tot matig. Eenmaal droog gedraagt het zich stabiel. Het is zeer gemakkelijk te bewerken, hoewel het snel uitbreekt bij afkorten en boren. Het is goed te lijmen en te schuren en met lak fraai af te werken. Het is niet duurzaam en wordt zowel door schimmels als insecten aangetast.
Gebruik:Dit is een naaldhoutsoort voor algemene toepassingen binnenshuis, zoals betimmeringen, kozijnen, deuren, legplanken, keukengerei, tekenborden, linealen, klankbodems, lucifers, potloden, enz. Verder voor theekisten, schilfineer, papierpulp, vaten. De copal wordt o.a. gebruikt voor de fabricage van lakken, vernis en linoleum.
[pakket ALV, maart 2014]

afdrukken        venster sluiten