Staal No. 1161:Sawah, Sawai, Sawau (Maleisië), Sawo (Indonesië)
Botanische naam:Manilkara kauki (L.) Dubard
Familie:Sapotaceae
Nat. verspr. geb.:Van Birma tot Nw.-Guinea en N.-Australië
Herkomst monster:Maleisisch Schiereiland
Vol. massa:1100 - 1200 kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Algemeen:Manilkara is een geslacht met ca. 65 soorten, waarvan er 30 voorkomen in tropisch Amerika (zie NEH.nr. 206, Bolletrie of Paardevleeshout), 20 in Afrika en Madagascar, en 15 in tropisch Azië en Australië. Manilkara kauki heeft van de in Azië voorkomende soorten het grootste verspreidingsgebied. Het is een relatief lage (tot 20 m) boom met een dikke (tot 1 m diameter) stam. Hij is vaak krom en laag bij de grond vertakt, waardoor doorgaans alleen kort hout van deze soort beschikbaar is.
Techn. gegevens:Het kernhout is vers rood-bruin van kleur en steekt vrij duidelijk af tegen het lichter bruine spint (vooral vers). Het donkert na tot diep donker rood-bruin. De draad is recht tot kruisdradig, de nerf fijn tot zeer fijn. Het moet zeer langzaam en zeer zorgvuldig worden gedroogd om vooral eindscheuren tot een minimum te beperken. Het krimpt hierbij veel met een groot verschil tussen radiale en tangentiale krimp. Het hout is zeer hard en zeer slijtvast. Het is met de hand moeilijk te bewerken. Machinaal is het met scherp gereedschap goed te bewerken, waarbij geen inspring optreedt en het niet splintert bij het afkorten. Het is zeer glad af te werken en fraai te politoeren en te lakken, maar moeilijk te lijmen en te schuren. Het is zeer duurzaam in contact met de grond en met water, maar het is niet bestand tegen paalworm.
Gebruik:Zware constructies in de woningbouw, bruggen, steigers, dwarsliggers, telefoonpalen. Ook voor vloeren, meubels, snijwerk (Bali), draaiwerk (in de molenbouw voor kruirollen onovertroffen), gereedschapstelen, schaven (vroeger).
[pakket ALV, maart 2014]

afdrukken        venster sluiten