Staal No. A032:Eiken, Spessart
Botanische naam:Quercus petraea (Matt.) Liebl. voornamelijk
Familie:Fagaceae
Nat. verspr. geb.:W-, M- en Z-Europa
Herkomst monster:Duitsland
Vol. massa:720 kg/m3
Algemeen:Spessart eiken behoort met het Slavonisch eiken (Staal A031) tot het beste eiken. Aan de bossen werd zeer veel zorg besteed, zodat de stammen recht en tot op grote hoogte takvrij konden opgroeien. Het hout was dus een bepaald kweekprodukt, dat om zijn goede eigenschappen over de gehele wereld bekend stond als prima werkhout. Tijdens de laatste wereldoorlog zijn de bossen grotendeels verwoest, zodat de aanvoer van grote kwantums massief hout wel voor vele jaren verkeken zal zijn.
Techn. gegevens:Het hout is licht geelbruin van kleur en heeft een witachtig spint. Het is fijn van nerf en structuur, taai en duurzaam, niet te hard en niet te zwaar, het werkt weinig, terwijl het over het algemeen veel jaarringen telt. Het laat zich gemakkelijk en goed bewerken, terwijl het zich met celluloselak zeer goed laat spuiten en lakken.
Gebruik:Meubels, betimmeringen en parketvloeren. Het is voor vrijwel alle gebruiksdoeleinden geschikt, voor timmerwerk e.d. is het echter te duur. De mooiste stammen worden tot fineer versneden, dat zelfs beter is dan het Slavonische, omdat de kans van lijmdoorslag geringer is.
Opmerking:Spessart eiken wordt voornamelijk geleverd door Q. petraea (synoniem Q. sessiliflora Salisb.), de Wintereik.

afdrukken        venster sluiten