Staal No. 1079:Schijn-iep, Zelkova (Ned.), Cut-leaf Zelkova (Eng.)
Botanische naam:Zelkova x verschaffeltii (Dippel) G. Nicholson
Familie:Ulmaceae
Nat. verspr. geb.:Bestaat alleen in cultuur
Herkomst monster:Hortus Botanicus Leiden (1998), Arboretum Trompenburg Rotterdam (2003)
Vol. massa:675 - 850 kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Andere namen:Zelkova japonica var. verschaffeltii Dippel (1892), Zelkova verschaffeltii (Dippel)
Algemeen:Het geslacht Zelkova bestaat uit 4 - 6 soorten (deze zeldzame hybride niet meegerekend), die voorkomen op Kreta, de Kaukasus en in Oost-Azië. Het zijn vaak bomen met een korte stam die zich al op geringe hoogte splitst in een groot aantal opgaande takken. Zelkova’s worden voornamelijk gekweekt om hun vorm en herfstkleuren. Van deze soort werd aanvankelijk gedacht dat het een variëteit was van een Zelkova-soort van Oost-Aziatische oorsprong. Enkele jaren later werd hij verheven tot zelfstandige soort. Door de grote overeenkomst met Z. carpinifolia werd hij ook al snel gezien als een kruisingsproduct met één van de andere Zelkova’s, of als cultivar van Z. carpinifolia met onbekend kweektraject. Uiteindelijk bleek na een analyse van flavonoiden (pigmentstoffen voor o.a. herfstkleuren) in alle Zelkova-soorten dat het een kruising betreft tussen Z. carpinifolia (Kaukasische zelkova) en Z. serrata (Japanse zelkova, NEH.nr. 914). De huidige gangbare naam is echter niet algemeen erkend. Het is een boom tot 10 (- 15) m hoog met kenmerkend smal blad tot 80 mm lang en 16 mm breed, diep ingesneden met 5 - 10 paar grove, driehoekige tanden. Hij komt alleen voor in botanische verzamelingen.
Techn. gegevens:Het kernhout is goud-bruin tot bruin en steekt tamelijk scherp af tegen het geel-witte spint. De draad is recht tot onregelmatig, de nerf tamelijk grof tot grof. Het bevat een gele kleurstof. Het droogt vrij snel met geringe vervorming en matige krimp. Zelkova-hout wordt aanbevolen zorgvuldig en gecontroleerd te laten drogen om krimp, vervorming en scheuren tot een minimum te beperken. Het is zowel handmatig als machinaal goed te bewerken, hoewel het enigszins bros is. Tijdens het bewerken verspreidt het een aangename geur die doet denken aan Sandelhout. Het is goed te lijmen en te schuren. Het is matig duurzaam.
Gebruik:Het zou kunnen dienen voor dezelfde toepassingen als andere Zelkova-soorten en als Iepen (meubels, betimmeringen, enz.).
[pakket Pakket 131, augustus 2014]

afdrukken        venster sluiten