Staal No. 1146:Sesendok (algemeen), Sendok (Sabah)
Botanische naam:Endospermum diadenum (Miq.) Airy Shaw
Familie:Euphorbiaceae
Nat. verspr. geb.:Thais en Maleisisch Schiereiland, Sumatra, Borneo
Herkomst monster:Maleisië (Sabah, Borneo)
Vol. massa:300 - 650 kg/m3 bij 12 % vochtgehalte
Andere namen:Endospermum malaccense Benth.
Algemeen:Het geslacht Endospermum telt 13 soorten die voorkomen van Assam in India via Z.-China en Z.O.-Azië tot Queensland en Fiji. Dit is een matig grote tot grote, snelgroeiende boom tot 35 (- 40) m hoog, met een rechte tot iets gebogen stam met een diameter tot 1,5 m en soms zware wortellijsten en een bolvormige kroon. E. diadenum heeft evenals E. moluccanum en E. peltatum het grootste verspreidingsgebied in Z.O.-Azië. Endospermum-soorten zijn lichtminnende pionierbomen die snel gaten en open terreinen in het bos opvullen. Ze groeien in hun jeugd zeer snel. Daarom zijn het ook ideale bomen voor herbebossingsprojecten.
Techn. gegevens:Het hout is egaal strogeel. Kernhout en spint zijn wat betreft kleur niet van elkaar te onderscheiden. De draad is recht tot licht kruisdradig, de nerf is matig grof. Het is licht, zacht en niet sterk. Het kan machinaal snel worden gedroogd, met weinig vervorming en krimp. Direct en snel drogen zijn een vereiste om aantasting door schimmels en nathoutboorders te voorkomen. Het is zowel nat als droog gemakkelijk te bewerken. Reactiehout en schuine draad kunnen voor een ruw oppervlak zorgen (wollig). Het is goed te lijmen, te spijkeren, te schroeven, te draaien, te frezen, de nerf te vullen en glad af te werken. Met scherpe beitels schaaft het met een hoge glans. Het is niet duurzaam en wordt snel door schimmels en insecten aangetast. Onder dak is het onder tropische omstandigheden redelijk duurzaam. Het hout laat zich goed verduurzamen.
Gebruik:Meubelonderdelen, betimmeringen, lichte constructies, blindhout, kisten, kratten, drijvers, lucifers en luciferdoosjes, eet-, ijs- en lolliestokjes, worstprikkers, ijslepels, enz., potloden, mallen, tekenborden, schoenzolen van hout, papierpulp en vezelplaat. Verduurzaamd voor dakspanen en buitenbekleding van gebouwen. Wegens gemakkelijk splijten is het niet geschikt voor schilfineer.
[pakket Pakket 131, augustus 2014]

afdrukken        venster sluiten