Staal No. 1166:Japanse suikerberk (Ned.), Japanese Cherry birch (Eng.),Mizume, Azusa, Yogusominebari (Jap.)
Botanische naam:Betula grossa Siebold & Zucc. Synoniem: Betula ulmifolia Siebold & Zucc.
Familie:Betulaceae
Nat. verspr. geb.:Japan (Honshu, Shikoku en Kyunshu, in de bergen)
Herkomst monster:Trompenburg Tuinen en Arboretum, Rotterdam
Vol. massa:530 - 890 kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Algemeen:Er zijn 30 - 35 soorten berken, verspreid over het gehele noordelijk halfrond, van de poolcirkel tot in het zuiden van de V.S., Zuid-Europa en in de Himalaya. Deze soort heeft een gladde, grijs-rood-bruine bast met lange, horizontale lenticellen. De bast lijkt wel op die van de zoete kers, vandaar de Engelstalige naam Cherry birch. Hij wordt in Japan tot 20 m hoog bij een stamdiameter van 0,5 - 1,0 m. Het blad is fijn getand, de bladvoet hartvormig, vaak iets asymmetrisch (zoals bij Iepen: ulmifolia). Bast en jonge scheuten ruiken vrij sterk naar methyl salicylzuur (hoofdbestanddeel van berkenolie), net als bij B. lenta (Amerikaanse suikerberk, NEH.nr. 012), waaraan B. grossa nauw verwant is. Het hout is in Japan weinig beschikbaar.
Techn. gegevens:Grotere bomen vormen kernhout met een licht rood-bruine kleur. Het spint is wit tot crème-kleurig. In tegenstelling tot de bast heeft het hout geen uitgesproken geur. De draad is recht, de nerf is fijn. Het is hard, sterk, tamelijk buigzaam en schokbestendig. Het is gemakkelijk te drogen. Hierbij krimpt het vrij sterk en vervormt het weinig. Het is machinaal goed te bewerken en goed te draaien. Het is goed te lijmen en glad af te werken. Het is niet duurzaam, gevoelig voor worm en in een vochtige omgeving gevoelig voor schimmel.
Gebruik:Meubels, betimmeringen, vloeren, papierpulp. Het spint kan door het te kleuren dienen voor imitatie van veel andere houtsoorten. Een speciale toepassing in Japan is de vervaardiging van handbogen (azusayumi) van deze soort (evenals van Catalpa – dat in Japan o.a. ook Azusa wordt genoemd).
[pakket Pakket 131, augustus 2014]

afdrukken        venster sluiten