Staal No. 1151:Vederesdoorn
Botanische naam:Acer negundo L.
Familie:Aceraceae
Nat. verspr. geb.:Noord-Amerika en Midden-Amerika tot Guatemala
Herkomst monster:Arb. Trompenburg, R?dam, Bot. Tuinen T.U. Delft en Univ. Wageningen
Vol. massa:(535 -) 545 (- 570) kg/m3luchtdroog, aan de monsters gemeten
Andere namen:Box-elder (V.S.)
Algemeen:Het geslacht Acer telt ca. 110 soorten, waarvan de meeste voorkomen in Oost-Aziƫ. Deze soort is een snelgroeiende, kort levende boom van 10 - 20 (- 30) m hoog met een stamdiameter van 0,3 - 1,0 m die zich vaak al op geringe hoogte opsplitst in meerdere secundaire stammen, zodat een volle, ronde kroon ontstaat. Hij is gemakkelijk te onderscheiden door zijn samengesteld blad dat bestaat uit 3 (- 5) deelblaadjes. Het is in Amerika het esdoornhout met de laagste volumieke massa.
Techn. gegevens:Het kernhout is geel-wit tot licht geel-bruin of licht rossig en niet scherp gescheiden van het iets lichtere spint dat soms een iets groenige tint heeft. Soms heeft de kern een fraai gefigureerde tekening van koraal-rode strepen en vlekken als gevolg van een pigment dat geproduceerd wordt door een zwam. Het hout heet dan Flame box-elder of Red box-elder. De draad is recht tot licht onregelmatig, de nerf is fijn. Het is voor een esdoornsoort zacht, bros en niet sterk. Het is gemakkelijk te drogen waarbij het weinig vervormt of scheurt. Krimpcijfers zijn wel tamelijk hoog met een toch bijna 2x zo hoge tangentiale krimp als radiale. Het hout is gemakkelijk te bewerken, zowel met de hand als machinaal. Bij vlakken bestaat een verhoogd risico op inspring. Het is goed te lijmen en het is door schuren zeer glad af te werken. Het is niet duurzaam: de levende boom wordt snel aangetast door hart-rot en het hout is zeer gevoelig voor schimmels en insecten.
Gebruik:De boom als windhaag en voor het tappen van esdoornsiroop (van mindere kwaliteit). Het hout voor goedkope meubels, kisten, kratten, papierpulp, houtskool, keukengerei, brandhout. Het zeldzame Flame box-elder wordt gebruikt voor sierwerk zoals bijouteriekistjes, kleine meubels, draai- en snijwerk.
[pakket Pakket 132, december 2014]

afdrukken        venster sluiten