Staal No. 1168:Bradford pear (Eng.)
Botanische naam:Pyrus calleryana Decne. var. ?Bradford?
Familie:Rosaceae, onderfamilie Pomoideae
Nat. verspr. geb.:De soort in China, Korea, Japan, Taiwan. In Noord-Amerika gecultiveerd en verwilderd
Herkomst monster:Indiana (V.S.)
Vol. massa:(725 -) 780 (- 820) kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Andere namen:Dou li (Chin.), Mame-nashi (Jap.)
Algemeen:Het geslacht Pyrus omvat 25 soorten, alle inheems in Europa en Azië. Het ‘zwaartepunt’ ligt in Armenië met meer dan 20 soorten. Europa telt 13 soorten. Van deze soort is in het begin van de 20ste eeuw vanuit Azië zaad overgebracht naar de Verenigde Staten om er een kweekprogramma mee op te zetten. Het doel was de bestrijding van ‘perevuur’ in vruchtdragende perenrassen d.m.v. kruisingen. Eén product uit dit kweekprogramma is de Bradford pear (die zelfs mogelijk een kruisingsproduct is met een andere Pyrus-soort). Het is een snelgroeiende, kort levende boom tot 10 - 15 m hoog met een kegelvormige kroon met een spreiding van 5 - 9 m en een tot ca. 0,5 m dikke stam. Hij heeft alle kenmerken van de soort, maar een smallere kroon en ongedoornde takken en twijgen. Het is in Amerika één van de meest populaire sierbomen geworden met een overweldigende (maar zwak onaangenaam geurende) bloei. De vruchten zijn klein en worden door vogels verspreid, waardoor hij (vnl. in de zuidelijke staten) is verwilderd en door terugval gedoornde, wilde bosschages vormt. Daarom staat hij nu op de lijst van woekerplanten (invasives) met een negatief plantadvies. Ook breken takken en stam snel af bij hoge windsnelheden, waardoor hij een potentieel gevaar vormt bij stormen.
Techn. gegevens:Het hout is vergelijkbaar met dat van Pyrus communis, de gewone peer: lichtbruin, geen kleurverschil tussen spint en kern, de draad is recht, de nerf zeer fijn, maar door de snelle groei vaak iets grover met duidelijkere groeiringen. Het droogt langzaam zonder veel problemen. Het is goed te bewerken, goed te lijmen en glad af te werken. Zijn groeisnelheid in acht genomen is het hout relatief zwaar. Het is niet duurzaam en wordt snel door schimmels en insecten aangetast.
Gebruik:De onderstam voor het enten van vruchtdragende rassen. De boom als sier-, straat- en laanboom. Het hout zowel in China als in de V.S. hobbymatig voor meubels, draai- en snijwerk.
[pakket Pakket 132, december 2014]

afdrukken        venster sluiten