Staal No. 1169:Aziatische iep
Botanische naam:Ulmus pumila L. var. ?pumila?
Familie:Ulmaceae
Nat. verspr. geb.:West-, Centraal- en Oost-Azië. In Noord-Amerika verwilderd
Herkomst monster:Indiana (V.S.)
Vol. massa:(450 -) 610 (- 680) kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Andere namen:Yu shu (Chin.), Bisalnamu (Kor.), No-sire (Jap.)
Algemeen:Het geslacht Ulmus heeft 25 - 30 soorten over de gematigde streken van het gehele noordelijk halfrond met een zuidelijke uitschieter in Noord-Mexico. Deze soort heeft in Azië twee vormen: var. ‘pumila’ en var. ‘arborea’, de laatste ook bekend als U. turkestanica (Turkestan elm, inheems in Kazachstan). Var. ‘pumila’ is een kleine boom, of soms een struik, van 3 - 10 (- 16) m hoog met een korte stam met een diameter tot 0,4 (- 0,8) m en een ronde, bossige kroon. Ook het blad is klein (25 - 35 mm lang). Var. ‘arborea’ bereikt een grotere hoogte en heeft langer blad (40 - 75 mm lang). Vooral het kleine blad van var. ‘pumila’ heeft een nagenoeg symmetrische bladvoet, uniek in het geslacht Ulmus. Het is een echte woestijnsoort (de enige soort in grote delen van de Gobi woestijn, Mongolië) en is goed bestand tegen droogte, hitte en strenge vorst. Ulmus pumila heeft een hoge resistentie tegen de iepziekte.
Techn. gegevens:Het lichtbruine tot bruine kernhout steekt duidelijk af tegen het crème-kleurige spint. De draad is recht, de nerf matig grof. Iepen is vast, taai, niet zwaar en, hoewel ringporig, gelijkmatig van structuur. Vooral vers, maar ook nog enigszins tijdens het bewerken, heeft dit hout een onaangename geur. De boom wordt daarom in Amerika wel ‘piss elm’ genoemd! Het droogt matig snel met een vrij hoge krimp. Het is gemakkelijk te bewerken, hoewel vrijkomende spanningen het zagen kunnen bemoeilijken. Het is goed te lijmen. Het kan worden afgewerkt zodat het een warme uitstraling heeft. Het is matig duurzaam en vooral gevoelig voor worm.
Gebruik:Meubels en betimmeringen. In Amerika voor landbouwwerktuigen en kleine boten. Vroeger werd Iepen bijna altijd gewaterd, waardoor de kwaliteit (en daarmee de bruikbaarheid) toenam: carosserie- en wagenbouw, wielen (velgen en naven), gereedschapstelen, borstels, roeiriemen, draaiwerk. Brandhout.
[pakket 132]

afdrukken        venster sluiten