Staal No. 1172:Quebracho colorado Santiagueño
Botanische naam:Schinopsis lorentzii (Grieseb.) Engl.
Familie:Anacardiaceae
Nat. verspr. geb.:Z.W.-Paraguay, N.-Argentinië
Herkomst monster:Noordzeebodem (Duitse Bocht bij Helgoland)
Vol. massa:Gemiddeld 1230 kg/m3 luchtdroog, ook aan de monsters gemeten.
Andere namen:Schinopsis quebracho-colorado (Schltdl.) F.A. Barkley & T. Meyer
Algemeen:Het geslacht Schinopsis telt 7 of 8 soorten die alle voorkomen in Z.-Amerika. Hiervan zijn deze soort en S. balansae de belangrijkste, met op de derde plaats S. brasiliensis (iets noordelijker tot in Brazilië en Bolivia). Het zijn kleine bomen tot max. 20 m hoog. Deze soort is een boom tot 15 (- 20) m hoog met een 6 (- 10) m lange takvrije stam met een diameter van 0,3 - 0,5 (- 1,0) m. De stammen zijn vaak krom of anderszins onregelmatig van vorm. In het groeigebied bestaan twee groepen Quebracho: Quebracho colorado (= rood), dat wordt geleverd door Schinopsis-soorten (Anacardiaceae) en Quebracho blanco (= wit), dat wordt geleverd door Aspidosperma-soorten (Apocynaceae, zie NEH.nr. 121, Aspidosperma quebracho-blanco Schltdl.). Quebracho betekent bijlbreker.
Techn. gegevens:Het kernhout is vers geel-rood tot licht bruin-rood, nadonkerend tot steenrood, met soms bijna zwarte strepen, en steekt duidelijk, maar niet scherp af tegen het gelige spint. De draad is sterk warrig en kruisdradig, de nerf is fijn. Het is zeer hard en zeer zwaar, maar bros a.g.v. een korte vezellengte. Het is moeilijk te drogen omdat het de neiging heeft sterk te trekken en te scheuren a.g.v. de kruisdraad. Daarom wordt het zelden in dunne delen gezaagd. Met scherp en gehard gereedschap is het redelijk goed te bewerken; het bevat kristallen. Het is moeilijk te lijmen. Ook schuren gaat moeizaam, maar het is zeer glad af te werken met een fraai resultaat. Het is zeer duurzaam; het (kernhout) blijkt zelfs paalwormbestendig. Het hout bevat 20 - 25 % tannine, vnl. in de vaten en in de straalcellen.
Gebruik:Hoofdzakelijk voor de productie van tannine (leerlooierij); voor afrasteringspalen, telefoon-palen, dwarsliggers, bruggen, straat- en vloerblokjes, zware constructies en houten assen. Brandhout.
Opmerking:Door de lange blootstelling aan (zee)water (+ 90 jaar) heeft het spint nagenoeg de kleur van het kernhout aangenomen en is de sterke neiging tot trekken aanzienlijk verminderd. Daarentegen is de tannine niet uitgespoeld en is het hout nog van een verbluffend goede kwaliteit zonder gewichtsverlies.
[pakket Pakket 132, december 2014]

afdrukken        venster sluiten