Staal No. 0217:Limba
Botanische naam:Terminalia superba Engl. et Diels
Familie:Combretaceae
Herkomst monster:Combretaceae
Vol. massa:450-650 kg/m3
Algemeen:Het donkere hout heet limba of liba noir. Het gestreepte heet afara of limba pariolé. Het lichte heet fraké of limba clair.
Het limba wordt ook mayombé noyer ("Afr. noten") en "Afr. eiken" genoemd. Het is echter duidelijk te zien dat het geen noten en geen eiken is.
Techn. gegevens:Deze soort heeft een grote omvang en een donker hart. Het hart is donkergroen met paarsachtige kleur en loopt naar het spint over, licht groenachtig met gele strepen. Het spint is licht geelwit. Het limba is niet duurzaam. Is zacht en licht, niet taai en niet sterk. Is aan scheuren onderhevig, werkt en trekt veel.
Is vrijwel niet geschikt voor (alhoewel het veel gebruikt wordt) de meubel- en timmer-industrie. Het is te zacht, en geeft daardoor geen goed vasthoudende verbindingen. Spijkers zetten niet vast en schroeven draaien dol. Ook voor spuitwerk is het niet geschikt, het zakt teveel weg.
Het heeft geen smaak of reuk. Brandt tamelijk moeilijk en geeft een iets donker-grijze as, zonder verkoling.
Opmerking:Historie: [ Dit is (hoogstwaarschijnlijk) de beschrijving bij het staal uit pakket 6, juli 1947, een limba pariolé fineerstaal van 22 x 12cm. Zie verder bij 217 boven ]
[pakket [pakket 6, fineerstaal 22x12cm, juli 1947]]

afdrukken        venster sluiten