Staal No. 1174:Tropical almond (alg.), Pale yellow Terminalia (handelsgroep)
Botanische naam:Terminalia cf. subacroptera Domin
Familie:Combretaceae
Nat. verspr. geb.:Noord-Australië, Nieuw-Guinea, Oceanië
Herkomst monster:Botanische tuin Wageningen, tropische kas
Vol. massa:(500 -) 600 (- 650) kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Andere namen:Terminalia insularis C.T. White, Terminalia crassifolia Exell
Algemeen:Terminalia is een geslacht met ca. 150 soorten in de tropen van Amerika, Afrika en Azië met uitlopers in Zuid-Afrika, Australië en Oceanië. In China komen 6 soorten voor. In Z.O.-Azië komen ongeveer 50 soorten voor, waarvan alleen op Nieuw-Guinea 36 soorten. Hier is Terminalia één van de belangrijkste houtsoorten voor export. Terminalia’s zijn over het algemeen licht- en vochtminnende pionierbomen. Dit is een in het droge seizoen bladverliezende struik of kleine boom van 1 - 6 (- 10) m hoog met een maximale stamdiameter van 0,3 (- 0,4) m in dicht laagland regenwoud. Hij is nauw verwant aan T. muelleri (Australian almond).
Techn. gegevens:Het kernhout is lichtbruin tot geel-bruin en niet scherp gescheiden van het iets lichter gekeurde spint. De draad is recht tot iets kruisdradig, de nerf is matig grof. Het hout is zacht, licht en niet sterk. Het moet direct na het kappen worden gedroogd om aantasting door schimmels te voorkomen. Het droogt snel met enig risico op trekken en scheuren. Het is gemakkelijk te bewerken, maar scherp gereedschap is noodzakelijk om een wollig oppervlak te vermijden. Het is goed te lijmen, goed te schuren en glad af te werken. Het hout is matig duurzaam. Vooral het spint wordt snel aangetast door schimmels en wordt grauw.
Gebruik:Van gebruik van deze soort is niets bekend. Waarschijnlijk door de relatief geringe afmetingen van het hout vindt het geen toepassing. Het zou in de Pale yellow Terminalia handelsgroep vallen, dat wordt gebruikt voor lichte constructies onder dak en bijv. grafkisten.
[pakket ALV, maart 2015]

afdrukken        venster sluiten