Staal No. 1175:Coastal red milkwood (Eng.), Kusrooimelkhout (Afr.),Umthunzi (Zulu), Walking tree, Moepel (alg. Afr.)
Botanische naam:Mimusops caffra E.Mey. ex A.DC.
Familie:Sapotaceae
Nat. verspr. geb.:Oostelijk Zuid-Afrika en Mozambique, in een smalle strook langs de kust
Herkomst monster:Botanische tuin Wageningen, tropische kas
Vol. massa:720 - 770 kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Algemeen:Mimusops is een geslacht met ca. 40 soorten, hoofdzakelijk in Afrika en Madagascar. Deze soort is een altijd groene struik (langs de vloedlijn) of kleine tot matig grote boom tot 15 (- 20) m hoog (verder landinwaarts in beschutte opstanden) met een takvrije stam van 2,5 - 3,5 m lang en 0,2 - 0,5 m in diameter, vaak krom of gedrongen. Alle levende delen bevatten een melk-achtig latex. Hij groeit bij voorkeur in duin-achtig gebied op zandgrond. Als deze boom daar omwaait schiet hij vaak weer wortel waar hij de grond raakt en vormt zo een nieuwe boom. Vandaar de naam ‘Walking tree’. Toch is de soort plaatselijk beschermd. In Zululand wordt het hout geroemd om zijn goede eigenschappen.
Techn. gegevens:Het kernhout is roze-rood tot rood-bruin en is niet scherp gescheiden van het lichter gekleurde spint. De draad is recht, de nerf is fijn. Het is hard, zwaar, sterk en taai. Het moet met zorg worden gedroogd om scheurvorming te voorkomen. Het is met scherp gereedschap goed te bewerken, het is goed te lijmen en door schuren zeer glad af te werken. Het hout is zeer duurzaam, vooral in contact met water.
Gebruik:Lokaal voor kleine boten (vooral krommers), fuiken (geraamtes en hoepels), tuinmeubels en andere buitenconstructies, buitenornamenten, meubels, draaiwerk. De vrucht is eetbaar en smakelijk. De bast wordt gebruikt voor medicinale doeleinden. De boom voor stabilisatie van de duinen.
Opmerking:Het monsterhout is van een dunne boom en waarschijnlijk alleen spint.
[pakket ALV, maart 2015]

afdrukken        venster sluiten