Staal No. 994H:Glanzende netelboom
Botanische naam:Celtis cf. planchoniana K.I. Chr.
Familie:Ulmaceae
Nat. verspr. geb.:Z.O.-Europa, Z.W.-Aziƫ
Herkomst monster:Arboretum ?Hemelrijk?, Essen (B)
Vol. massa:730 - 810 kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Andere namen:Celtis cf. glabrata Steven ex Planch.
Algemeen:Het geslacht Celtis omvat 60 - 100 soorten, die vnl. voorkomen in de tropen. Een betrekkelijk klein aantal komt voor in de noordelijk gematigde tot subtropische streken. Deze soort is een grote struik of kleine boom tot ongeveer 8 m hoog met een afgeronde kroon. Samen met C. bungeana onderscheidt hij zich van de andere (gematigde) Celtis-soorten door zijn onbehaarde, glanzende blad en hij onderscheidt zich van C. bungeana door zijn vrij sterke vertanding langs bijna de gehele bladrand. Ook de bladvoet is overduidelijk scheef. Zijn bast lijkt met zijn kurklijsten sterk op die van C. occidentalis. In sommige delen van zijn natuurlijk verspreidingsgebied is deze boom een bedreigde soort.
Techn. gegevens:Het hout is grijs-geel van kleur en er is weinig of geen verschil tussen kernhout en spint. De draad is recht tot onregelmatig, de nerf is matig fijn tot matig grof. Het is tamelijk hard, taai en sterk. Het moet snel worden gezaagd en gedroogd om grijsverkleuring door een schimmel zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken. Tijdens het drogen krimpt en werkt het sterk. Ondanks zijn hardheid laat het zich zonder problemen verwerken. Het is daarbij vergelijkbaar met Iepen (Ulmus spp.). Het is goed te lijmen en door schuren glad af te werken, maar zonder glans. Het is niet duurzaam en wordt vooral snel door schimmels, maar ook door insecten aangetast.
Gebruik:Van gebruik van deze soort is niets bekend, maar het kan voor dezelfde doeleinden gebruikt worden als Iepen, zoals meubels, keukengerei, kleine gebruiksvoorwerpen, gereedschap.
Opmerking:Dit is een heruitgave van NEH.nr. 994 (ALV 2006). Inmiddels is de officiƫel erkende botanische naam gewijzigd.
[pakket Pakket 133, juni 2015]

afdrukken        venster sluiten