Staal No. 1128:Stekelige jeneverbes, Prickly juniper (Eng.)
Botanische naam:Juniperus oxycedrus L.
Familie:Cupressaceae
Nat. verspr. geb.:Rondom de Middellandse Zee en de Zwarte Zee, Midden-Oosten
Herkomst monster:Eiland Kos (Gr.) en Zuid-Frankrijk
Vol. massa:(550 -) 600 (- 660) kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Algemeen:Het geslacht Juniperus omvat 53 soorten, waarvan er 9 inheems zijn in Europa. Het geslacht is verspreid over de gematigde en subtropische streken van het gehele noordelijk halfrond. Deze soort is een boom tot 10 (- 15) m hoog, die, als hij éénstammig opgroeit, een stamdiameter kan bereiken van 0,5 - 1,0 m. De bast is zeer ruw en vezelig. De naalden zijn 4 - 25 mm lang, met kenmerkend twee grauw-witte strepen aan de bovenzijde. De 6 - 15 mm grote kegels (de ‘bessen’) rijpen in twee jaar van geel naar rood-paars. Hij komt vaak voor op droge heuvels en zandgrond langs de kust. De soort is buitengewoon variabel en is opgesplitst in 4 ondersoorten en 1 natuurlijke variëteit. (Eén van de ondersoorten wordt slechts enkele meters hoog.)
Techn. gegevens:Het zeer aromatische kernhout is licht- tot middenbruin tot rood-bruin van kleur, afhankelijk van de hoeveelheid inhoudstoffen (en de uitvloei ervan). Het is tamelijk scherp gescheiden van het crème-kleurige spint. De draad is recht tot licht onregelmatig, de nerf (voor naaldhout) fijn tot zeer fijn. Het droogt langzaam met weinig krimp en vervorming. Het is goed te zagen en te schaven, en d.m.v. schuren glad af te werken, hoewel het iets kleverig blijft. Om het te lijmen is het raadzaam de lijmvlakken eerst te ‘ontvetten’. Het is zeer duurzaam en wordt niet door schimmels en insecten aangetast. Wel kunnen soms in het hout sporen gevonden worden van de ‘wortels’ van de dwerg-maretak Arceuthobium oxycedri Bieb.: kleine gaatjes tot 1 mm doorsnede, gevuld met niet-verhout weefsel.
Gebruik:Gebruik van het hout is niet bekend, maar het kan dienen voor dezelfde toepassingen als andere Juniperus-soorten: geurblokjes, kleding kisten, afrasteringspalen, enz. Uit het vermalen hout wordt door stoomdestillatie een etherische olie verkregen: Cade-olie, die zowel medicinaal als in de cosmetica wordt gebruikt.
[pakket ALV 2012 en Pakket 133, juni 2015]

afdrukken        venster sluiten