Staal No. 1191:Baker Cypress, Modoc Cypress
Botanische naam:Cupressus bakeri Jeps.
Familie:Cupressaceae
Nat. verspr. geb.:N.-California en Z.W.-Oregon
Herkomst monster:Pinetum Blijdenstein, Hilversum
Vol. massa:470 kg/m3 luchtdroog, aan de monsters gemeten
Algemeen:Het geslacht Cupressus bestaat uit 15 soorten (Farjon, 2010) die voorkomen in het zuid-westen van Noord-Amerika (8), Noord-Afrika (1), Zuid-Europa (1) en Zuid-Azië (5). C. bakeri wordt beschreven als de meest noordelijke en meest winterharde Amerikaanse Cupressus-soort, en ook als de meest winterharde wereldwijd. De boom wordt 10 - 30 m hoog en heeft een rechte stam met een smalle, kegelvormige, open kroon. Stamdiameter tot 0,6 m. De bast is rood-bruin en schilfert af in dunne, rechthoekige tot langwerpige plaatjes. De soort komt momenteel in het wild nog slechts voor in 9 kleine, geïsoleerde gebieden, tussen ca. 1000 en 2000 m boven zeeniveau, op vulkanische bodem. Daarom is de IUCN status van deze soort ‘kwetsbaar tot bijna bedreigd’. In tegenstelling tot andere geslachten in de Cupressaceae (Chamaecyparis, Juniperus en Libocedrus) is hout van Cupressus-soorten in Noord-Amerika geen handelshout.
Techn. gegevens:Gegevens hierover in de literatuur ontbreken, zodat deze beschrijving volledig op eigen bevinding berust. Het kernhout is geelachtig, zacht-bruin of roze-achtig en steekt over het algemeen duidelijk af tegen het bijna witte spint. De draad is recht tot licht onregelmatig, de nerf is (voor naaldhout) fijn. Het droogt snel en zonder problemen. Het laat zich zowel nat als droog zeer gemakkelijk bewerken, hoewel het om het glad te schaven scherpe beitels vereist en bij het afkorten wat bros blijkt. Bij de verwerking verspreidt het een karakteristieke geur. Het is goed te lijmen en te schuren en glad af te werken. Het hout lijkt in veel opzichten op dat van C. macrocarpa (Monterey Cypress, NEH.nr. 989).
Gebruik:Voor zover bekend wordt het hout momenteel niet gebruikt. Misschien vroeger plaatselijk voor afrasteringspalen e.d. Ook in cultuur komt de boom niet vaak voor, alleen in wetenschappelijke collecties.
[pakket Pakket 134, december 2015]

afdrukken        venster sluiten