Staal No. 0122:Hickory
Botanische naam:Carya sp.div.
Familie:Juglandaceae
Nat. verspr. geb.:oostelijk N.Amerika
Vol. massa:700-850 kg/m3
Algemeen:Hout van dit geslacht is beroemd om zijn elasticiteit. In de V.S. worden de diverse soorten onder eigen namen verhandeld: shagbark, shellbark, kingnut, bitternut, mockernut. Plaatselijk wordt hickory ook gebruikt om barbecue's te stoken.
Van hickory wordt alleen het spinthout gebruikt, dat zeer breed is (soms tot 50 jaarringen). Tegen het donkere kernhout bestaat ten onrechte een vooroordeel. [ Niet helemaal ten onrechte: het grofringige hout is sterker dan het fijnringige; en langzaam groeiende bomen met fijne jaarringen hebben meer kernhout dan snelgroeiende bomen met grove jaarringen ]
Techn. gegevens:Spint is wit, kernhout is bruinachtig van kleur. Het hout is zwaar en hard. Meestal rechtdradig, fijn en dicht van nerf, elastisch en sterk. Is niet duurzaam en trekt nogal.
Het is nogal lastig te bewerken (vooral machinaal) en moeilijk splijtbaar.
Gebruik:Het wordt gebruikt voor doeleinden, waarbij het op taaiheid en elasticiteit aankomt: stelen van hamers, bijlen, enz. gymnastiekwerktuigen, sportartikelen (ski's, sleden e.d.) ladders, landbouwwerktuigen, spaken, velgen. Is taaier dan essen.
[pakket 23, midden 1950]

afdrukken        venster sluiten