Staal No. 1199:Aziatische waaierpalm, Chinese windmill palm,Chusan palm (Eng.), Hanfpalme (D.), Zong lu (Chin.)
Botanische naam:Trachycarpus fortunei (Hook.) H.Wendl.
Familie:Arecaceae (vroeger Palmae)
Nat. verspr. geb.:Zuid-China, Zuid-Japan
Herkomst monster:Zuid-Frankrijk (verschillende locaties)
Vol. massa:625 kg/m3 bij 12 % vochtgehalte. 460-800 kg/m3 aan de monsters gemeten.
Andere namen:Chamaerops fortunei Hook.
Algemeen:Het geslacht Trachycarpus omvat 9 soorten (The Plant List) die voorkomen vanaf de oostelijke Himalaya, Z.-China, noordelijk Indo-China, Z.-Japan en N.-Taiwan. Het betreft vaak minieme regionale verschillen. Trachycarpus fortunei is een kleine tot middelgrote palm, in cultuur doorgaans 2 - 3 m hoog, hoewel hij uiteindelijk een hoogte kan bereiken tot 12 m met één rechte stam met een diameter van 0,15 (- 0,25) m. De houtige kern wordt omgeven door een tamelijk dikke laag bladbases (een zeer grof weefsel) en afgebroken bladstengels. De bladeren zijn handvormig samengesteld, tot 1,0 à 1,2 m doorsnede, diep ingesneden met enkele tientallen smalle puntige segmenten. Hij is nauw verwant aan de Europese dwergwaaierpalm (Chamaerops). Het is één van de meest winterharde palmsoorten.
Techn. gegevens:De stam van een palm heeft geen diktegroei en dus ook geen groeiringen, maar alleen lengtegroei. Het onderscheid tussen spint en kernhout, zoals bij loofhout en naaldhout, bestaat bij palmen niet. De stam bestaat uit een parenchymatisch grondweefsel met daarin ingebed zgn. vatbundels, die voor het vochttransport en voor de stevigheid zorgen. Het grondweefsel is crème-geel tot lichtbruin en dof, de vatbundels zijn goud-geel tot bruin en glanzend. Het houtige materiaal droogt zeer traag, waarbij de zwaardere rand van de stam minder krimpt (totale krimp circa 5 % radiaal en 9 % tangentiaal) dan de rest van de stam. Het droge houtige materiaal is met een scherp zaagblad gemakkelijk te zagen. Wel kan het grondweefsel inspringsels vertonen, vooral bij vlakken en afkorten. Het is goed te schuren en daarmee glad af te werken. Het is broos. Het houtige materiaal is niet duurzaam en wordt snel door schimmels en insecten aangetast.
Gebruik:Gebruik van het hout is niet bekend. In Yunnan wordt van de bladbases een vezel bereid voor de fabricage van touw, borstels, bezems, matten en kleding. De bladeren als hoofddeksel, de bloemen als groente, er wordt een was bereid uit de vruchten en een medicijn (bloedstelpend middel) uit de zaden.
[pakket Pakket 135, juli 2016]

afdrukken        venster sluiten