Staal No. 1208:Camellia
Botanische naam:Camellia japonica L**
Familie:Theaceae
Nat. verspr. geb.:China, Taiwan, zuidelijk Korea en in het zuiden van Japan
Herkomst monster:Gouda
Vol. massa:700?900 kg/m3, luchtdroog. Voor het in Nederland gegroeid hout is de volumieke massa lager.
Algemeen:Camellia japonica is 1,5 tot 6 m hoog en is een altijd groene struik of kleine boom. In Nederland worden voornamelijk cultivars van Camellia japonica aangeplant. De cultivars bloeien van januari tot en met mei, meestal met gevulde bloemen. Van de vruchten wordt een olie met een lage viscositeit gemaakt, deze wordt onder andere gebruikt voor voedsel. Een andere soort uit de familie Theaceae, namelijk Camellia sinensis wordt in het natuurlijk verspreidingsgebied aangeplant voor de opbrengst van thee.
Techn. gegevens:Het kernhout is lichtgrijsbruin, lichtbruin tot rozebruin, het kernhout is iets donkerder dan het spint. Het hout is hard, de draad is recht of golvend en de nerf is fijn. Het hout is goed te lijmen en goed glad te schuren. Het is raadzaam om het te drogen hout in het hart te splijten en de kopse einden af te dekken. Het hout is minder duurzaam.
Gebruik:handsnijwerk, kleine kunstvoorwerpen zoals Netsuke.
Opmerking:De informatie voor dit kaartje komt uit het boek Camellias van Stirling Macoby, diverse websites en het artikel van Nelis Mourik in World of Wood, sept/okt 2014, pagina 19.
** (M) is de waardering volgens www.theplantlist.org.
[pakket ALV, maart 2017, gecontroleerd door Nico Heijne en Marga Lambregtse.]

afdrukken        venster sluiten