Staal No. 1210:Mahonia
Botanische naam:Mahonia japonica (Thunb.) DC**
Familie:Berberidaceae
Nat. verspr. geb.:China, Japan, Sumatra, Noord- en Centraal-Amerika
Herkomst monster:Barendrecht
Vol. massa:800 kg/m3, luchtdroog
Algemeen:Mahonia japonica is bij tuinliefhebbers een bekende en geliefde soort. Het geslacht is vernoemd naar de Amerikaanse botanicus Bernard McMahon, en heeft dus niets te maken met de handelshoutsoort mahonie. Mahonia's behoren tot de altijd groene, langzaam groeiende, struiken. De geveerde samengestelde bladeren zijn 10 tot 50 cm lang en bestaan uit 5 tot 15 deelblaadjes. De bladeren hebben scherpe stekels aan de punten. De bloemen zijn geel en de bessen zijn paarsrood. De bast van Mahonia japonica is geribbeld.
Techn. gegevens:Het kernhout is heldergeel, het hout is hard, de draad is recht en de nerf is fijn. Het hout is niet gemakkelijk te bewerken, Bij het bewerken is scherp gereedschap nodig. Het hout droogt langzaam, daarom is het beter om het hout enkele jaren te laten drogen, waarvan de laatste periode op kamertemperatuur. Mahonia heeft een breed zacht hart en is minder duurzaam.
Gebruik:Geen commerciƫle houtsoort, hobbyisten gebruiken het voor draaiwerk.
Opmerking:De informatie voor dit kaartje komt van diverse websites en het artikel van Nelis Mourik in World of Wood, mei/juni 2011, pagina 23.
** (M) is de waardering volgens www.theplantlist.org.
[pakket ALV, maart 2017, gecontroleerd door Nico Heijne en Marga Lambregtse.]

afdrukken        venster sluiten