Staal No. 1213:Verdolago dit is de handelsnaam in Bolivia.
Botanische naam:Terminalia amazonia (J.F. Gmel.) Exell**.
Familie:Combretaceae.
Herkomst monster:Bolivia.
Vol. massa:Meestal 660-790 kg/m3 bij 12% vochtgehalte (soms zwaarder).
Algemeen:Terminalia amazonia is een hoge boom tot wel 70 m, de diameter is 1,2-1,5 m. Meestal met een rechte stam, met vaak een gegroefde bast en plankwortels. De plankwortels zijn langer en breder als de boom in een drassig gebied groeit. De bast is vrij dun, dof en grijsachtig bruin of geel. De stam is vaak hol. De soort kent veel handelsnamen.
Techn. gegevens:Bij droog hout is het spint oranje of geelachtig. Het kernhout is roodachtig-geel, lichtgeelachtigbruin of heeft een geelachtige olijfkleur met donkere roodachtige of donkerbruine strepen. Het aangeboden monster heeft roodachtige strepen. Blootgesteld aan lucht en licht heeft het hout de neiging om te verkleuren. De draad is recht tot onregelmatig of het is kruisdradig, de draadrichting hangt af van het groeigebied. De nerf is matig fijn. Op het radiale vlak glanst het hout. Het tangentiale vlak is door het draadverloop moeilijk af te werken. De duurzaamheid hangt af van het groeigebied waaruit het hout afkomstig is.
Gebruik:Onder andere voor brugconstructies, vloeren, binnen- en buitenbetimmeringen, meubelen, scheepsbouw, draaiwerk en plaatmateriaal.
Opmerking:De informatie voor dit kaartje komt uit diverse bronnen.
** (M) is de waardering volgens www.theplantlist.org.
[pakket 137, juli 2017, gecontroleerd door: Nico Heijne en Marga Lambregtse.]

afdrukken        venster sluiten