Staal No. 0706:Rode ceder, Floridaceder
Botanische naam:Juniperus virginiana L.***
Familie:Cupressaceae
Nat. verspr. geb.:Canada, Amerika
Herkomst monster:Nederland
Vol. massa:530 kg/m3
Algemeen:Juniperus virginiana is eerder uitgebracht in het pakket van april 1997 ter ere van het 50-jarig jubileum van NEHOSOC. Zie ook staal no.: 0312. De boom is meestal 12 tot 15 m hoog met een diameter tot 0,5 m. De soort groeit langzaam en kan tot 300 jaar worden. De bast is erg dun. De vogels doen zich graag te goed aan de paarsblauwe bessen.
Techn. gegevens:Het smalle spint is bijna wit tot licht crème. Het kernhout is dof tot helder roze, soms met een paarse rode tint en dieproodbruine strepen. Het hout heeft vaak veel kleine noesten en heeft een sterke geur. De draad is meestal recht en de nerf is fijn. Het kernhout is vrijwel even duurzaam als alle andere Noord-Amerikaanse houtsoorten. Het hout is met alle soorten gereedschap makkelijk te bewerken en af te werken.
Gebruik:Voor meubels en onderdelen van meubels, zoals kasten. Het wordt ook gebruikt voor dakshingles, houten emmers en heipalen. De olie uit de bladeren wordt gebruikt in de farmaceutische industrie en bestanddelen uit het hout voor parfum. In het verleden werd Juniperus virginiana uitsluitend gebruikt als hout voor het maken van potloden.
Opmerking:De informatie voor dit kaartje komt uit diverse bronnen.
*** (H) is de waardering volgens www.theplantlist.org.
[pakket 138, december 2017, gecontroleerd door Nico Heijne en Marga Lambregtse]

afdrukken        venster sluiten