Staal No. 1220:Makassar ebben
Botanische naam:Diospyros rumphii Bakh.***
Familie:Ebenaceae
Vol. massa:954 kg/m3 aan het monster gewogen.
Algemeen:Diospyros rumphii staat als onzeker op de IUCN-lijst. Diospyros rumphii is een tot 47 m hoge boom, met een diameter tot 2 m. De stam is tot een hoogte van 24 m takvrij. De stam heeft 5 tot 10 m hoge plankwortels.
Techn. gegevens:Het hout is heel hard, het kernhout is bruin met zwarte, roze, geelachtige, bruine of asachtige strepen. Het spint is geelachtig of rood. Het kernhout is bros, het spint is taai en flexibel. De draad is over het algemeen recht en de nerf is fijn. Het kernhout kan ook geheel zwart zijn, of zwart met grijsachtige of rode strepen. Het hout is moeilijk te bewerken. Het kernhout is zeer duurzaam, het spint is matig duurzaam. Het houtstof veroorzaakt soms huidontstekingen. Bij het bewerken bleek het hout veel inwendige scheuren te hebben en er kwam veel stof vrij dat een prikkelend gevoel gaf aan de ogen. Bij grof schuren ontstaat er zogenoemd kroesachtig zaagsel.
Gebruik:Onder andere voor sculpturen en beeldhouwwerk, meubels zoals kasten, fineer, inlegwerk, muziekinstrumenten. Het hout van bomen zonder kernhout wordt gebruikt voor palen, balken, dwarsbalken, daksparren, vensterbanken en delen van landbouwwerktuigen.
Opmerking:De informatie voor dit kaartje komt uit diverse bronnen.
*** (H) is de waardering volgens www.theplantlist.org.
[pakket 138, december 2017, gecontroleerd door Nico Heijne en Marga Lambregtse]

afdrukken        venster sluiten