Staal No. 0162:Pokhout
Botanische naam:Guaiacum officinale L.
Familie:Zygophyllaceae
Nat. verspr. geb.:M.Amerika, Antillen
Vol. massa:1200-1400 kg/m3
Andere namen:Lignum vitae
Algemeen:Een van de zwaarste en kostbaarste houtsoorten. [ De naam lignum vitae betekent "levenshout": het hout zou levensreddend werken. Ook nu nog worden] afvallende spaanders gebruikt voor de bereiding van medicijn en likeur.
Pokhout is zeer duurzaam en biedt sterk weerstand aan slijtage. Om deze reden en omdat het zelfsmerend is (bevat olie), wordt het veel gebruikt voor kussenblokken, o.a. voor de schroefas van schepen (hier houdt het 2 à 3 maal zo lang als metalen lagers).
Techn. gegevens:Kleur olijfbruin tot zeer donkerbruin met een groenachtige tint. Voelt vettig aan. Zeer hard. Draad fijn en zeer warrig, waardoor het zich niet laat splijten.
Doordat het olie bevat en door zijn grote dichtheid droogt het zeer langzaam. Bij te snel drogen ontstaan talrijke windscheurtjes. Door de hardheid moeilijk te bewerken, hoewel goed te draaien.
Gebruik:Kegelballen [ballen voor het Engelse "bowls", gespeeld op een "green"] (wegens niet splinteren), katrollen, tandwielen in de molen en werktuigbouw, [zolen van] schaafblokken, houten hamers, wieltjes onder piano's e.d., horlogemakersblokken.
[pakket 28, februari 1952]

afdrukken        venster sluiten