Staal No. 0204:Kopie
Botanische naam:Goupia glabra Aubl.
Familie:Celastraceae
Nat. verspr. geb.:Suriname; Brits Guyana
Herkomst monster:Suriname
Vol. massa:850-940 kg/m3
Andere namen:goupi; kabukalli
Algemeen: komt in Suriname veel voor en behoort daar tot de meest gebruikte houtsoorten voor woningbouw, vooral voor de buitenwanden van houten woningen. Kopie is in eensoortige partijen leverbaar. Geleverd werd paalhout tot 12 m lengte en zaaghout van 8 10 m met een doorsnee van 40x40 cm tot 50x50 cm en zwaarder.
Techn. gegevens:Het kernhout is vaal steenrood tot bruinrood van kleur met een rossig bruingeel spint. Vers gezaagd heeft het hout een zeer onaangename geur, die na droging nauwelijks meer merkbaar is. Bij nieuwe bewerking of bij bevochtiging komt ze echter weer te voorschijn.
Het hout is sterk, vrij duurzaam, zwaar en hard, vrij dicht van nerf, recht van draad tot kruisdradig en laat zich vrij goed bewerken. Men kan er voor alle doeleinden hogere eisen aan stellen dan aan eikehout, ook wat de duurzaamheid betreft.
Gebruik:Het is toegepast voor sluisdeuren, onderdekken van bruggen en brugdekblokjes, als paalhout en in de vorm van schotbalken, spanten in de scheepsbouw e.d. Als bestekhout voor sluisdeuren dient het bij voorkeur buiten het hart gezaagd te worden, daar het hart soms gebreken vertoont. Verder zeer geschikt voor buitenwanden, betimmering en vloeren van spoorwegrijtuigen. Ramen, deuren, kozijnen, kapbalken, gordingen, trappen en vloeren in de huizenbouw. Geschikt voor eenvoudig meubelwerk, draaiwerk, parket, etc.
Opmerking:Later uitgegeven als massief staal, mogelijk in pakket 11
[pakket 3, fineerstaal 22x12 cm, april 1947]

afdrukken        venster sluiten