Staal No. 0205:Kopie
Botanische naam:Goupia tomentosa Aubl. (verm.)
Familie:Celastraceae
Nat. verspr. geb.:kakoekalli, kabokali, goupi, goupi franc
Herkomst monster:Suriname
Vol. massa:900 kg/m3 +/-
Algemeen:Het kopie is een zeer goede houtsoort. Het heeft indien het nog vers is een min of meer onaangename geur. Deze geur gaat er echter spoedig af
Techn. gegevens:Komt in grote maten voor.
Het laat zich goed verwerken, draaien en spuiten. Werkt matig.
Determinatie gegevens: Kernhout licht bruinrood, spint rose bruingeel. Geen tekening. Glans langshout matig. Groeiringen op langshout: weinig tekenend. Geur: sterk onaangenaam. Smaak: iets waarneembaar.
Op kopse vlak vaten alleenstaand, verspreid, talrijk. Parenchym paratracheaal, onvolledige mantels, geordend ontbreekt, ongeordend vrij overvloedig [aanwezig]. Mergstralen in twee soorten: eerste met staande cellen; tweede met liggende cellen met enkele rijen staande cellen, geen etagebouw. Nerfvulling: afwezig, soms iets roodbruin. Vatdoorboring laddervormig.
Hardheid klasse 4. S.g. 0,84-0,92. Sterk, vast, hard. Draad dicht en kruisdradig.
Brandproef: brandt vlot, lichtgrijze as.
Chemische reacties: geen.

Gebruik:Het hout is voor vrijwel alle doeleinden geschikt. In ons klimaat is het zelfs behoorlijk duurzaam. Het kan voor buitenwerk gebruikt worden (voor deuren en kozijnen). Voor traptreden en -leuningen en ook voor meubelen is het een niet te verwaarlozen houtsoort (niet voor kasten).
Opmerking:Huidige naam: Goupia glabra Aubl.
Het hierbij gaande lichtrode is in techn. gegevens iets minder van kwaliteit dan het donkere, heeft voor ons echter geen nadeel.
Historie: [ Waarschijnlijk pakket 11, eerste kwartaal 1948. Dit is de staalbeschrijving uit 1948, een voorloper van een geel kaartje; deze omvat determinatiegegevens. Het is ondertussen gebleken dat Goupia tomentosa "de behaarde Goupia", een soort waarvan nooit bloemen of vruchten gevonden waren, de jeugdvorm is van Goupia glabra, "de kale Goupia". Op een gegeven leeftijd verliezen de bomen van deze soort de haren op de bladeren ]
[pakket 11, eerste kwartaal 1948]

afdrukken        venster sluiten