Staal No. 0289:Moulmein teak
Botanische naam:Tectona grandis L.f.
Familie:Verbenaceae
Nat. verspr. geb.:Burma
Herkomst monster:Burma
Vol. massa:600 kg/m3
Andere namen:Burma teak
Algemeen:Teak is een kringporige houtsoort met een typische geur. Het wordt geleverd door slechts één botanische soort: naar de herkomst (India, Burma, Siam, Indo China en Java) worden echter verschillende handelsvariëteiten onderscheiden. Het Moulmein teak wordt tot de beste gerekend.
Techn. gegevens:Het is egaal goudbruin van kleur, het spint licht geelbruin, voelt iets vettig aan, is gelijkmatig van structuur, meestal recht van draad, tamelijk grof van nerf, matig hard, sterk, hoewel wat bros en zeer duurzaam, ook bestand tegen termieten, niet tegen paalworm. Het krimpt en werkt zeer weinig.
Het is tamelijk goed te bewerken. Planken hebben bij het spijkeren enige neiging tot splijten.
Gebruik:Door zijn gunstige combinatie van eigenschappen is teak vrijwel de beste houtsoort ter wereld, geschikt voor talloze toepassingen.
Moulmein teak leent zich wegens zijn gelijkmatige structuur en geringe tekening vooral voor constructie doeleinden in de woning , bruggen en scheepsbouw (voor scheepsdekken is het onovertroffen). Men gebruikt het verder voor deuren, kozijnen, winkelpuien, trappen, vloeren, meubels, zuivelwerktuigen, dwarsliggers enz. enz.
[pakket 42, september 1957 (vermoedelijk)]

afdrukken        venster sluiten