Staal No. 0319:Silky oak
Botanische naam:Cardwellia sublimis F.Muell.
Familie:Proteaceae
Nat. verspr. geb.:Australiƫ (Queensland)
Herkomst monster:Australiƫ
Vol. massa:430-600 kg/m3
Andere namen:northern silky oak (Aus); Australian silky oak (Eng); lacewood (USA)
Algemeen:Boomgegevens: Grote boom tot 40 m hoog bij 1,25 m diam.
Techn. gegevens:Kernhout lichtrose tot rosebruin van kleur, gelijkend op Am. eik, het spint wat lichter. Glans enigszins zijdeachtig. Op het dosse vlak vallen de brede houtstralen op als lensvormige figuurtjes; op het kwartiervlak duidelijke spiegels die doen denken aan die van de eik, vandaar de naam "oak", hoewel het botanisch niets met eiken te maken heeft.
Draad meestal recht, nerf grof. Het is vrij zacht tot matig hard, sterk en taai. Duurzaam mits niet in contact met de grond. Het spint wordt gemakkelijk aangetast door boorders.
Met scherp gereedschap gemakkelijk te bewerken en fraai af te werken. Het drogen geeft weinig moeilijkheden. Goed te buigen, te lijmen, te schroeven en te spijkeren; spijkers houden goed.
Gebruik:Meubels, binnenbetimmeringen, vloeren (ook voor zwaar transport, daar slijtvast), vaten, draaiwerk, fineer en triplex.
Opmerking:Onder de naam silky oak werden oorspronkelijk ook verhandeld de soorten Orites excelsa en Grevillea robusta, die er veel op lijken. Hiervan zijn de voorraden echter vrijwel uitgeput.
[pakket 46, februari 1961]

afdrukken        venster sluiten