Staal No. 0321:Poelai
Botanische naam:Alstonia scholaris (L.) R.Br.
Familie:Apocynaceae
Nat. verspr. geb.:Australiƫ (Queensland), Indonesiƫ (zie no. 266), Nw.Guinea, India, Burma, Indochina, Formosa, Phil
Herkomst monster:Australiƫ
Vol. massa:220-450 kg/m3
Andere namen:white cheesewood, milky pine, milkwood
Algemeen:Boomgegevens: Grote boom tot 40 m hoog en meer dan 1 m dik. Bij aansnijden vloeit uit de bast overvloedig wit melksap, vandaar de naam milkwood ("milky pine" is onjuist, 't is geen pijnboom, doch loofhout).
Techn. gegevens:Geen duidelijk verschil tussen spint en kern, kleur licht geelwit tot zeer lichtbruin, draad recht, soms iets kruisdradig, nerf vrij grof. Het heeft plaatselijk grote ovale radiale gangen gevuld met merg en melksap, dat opdroogt tot 'n lint en dan los in het gat ligt.
Het hout is zacht en licht tot zeer licht, niet sterk en niet duurzaam, wordt snel aangetast door blauwschimmels en moet dus spoedig verzaagd en gedroogd worden. Het is goed te verduurzamen, gemakkelijk te bewerken en af te werken.
Gebruik:Kisten en kratten, bekistingen voor beton, vormen voor de metaalgieter, houtsnijwerk, schoolborden (vandaar de naam A. scholaris), schoenzolen en hakken, goedkope meubels, doodkisten, huishoudelijke artikelen, binnenfineer (de latexgangen maken het ongeschikt voor buitenlaag).
[pakket 46, februari 1961]

afdrukken        venster sluiten