Staal No. 0027:Eiken, Slavonisch
Botanische naam:Quercus robur L.
Familie:Fagaceae
Herkomst monster:Yougoslavie
Vol. massa:+/- 700-750 kg/m3
Andere namen:Eiche (D); oak (Eng); ch? (Fr)
Algemeen:De techn. gegevens van het eiken zijn alom bekend. De gebruiksmogelijkheden zijn voor vrijwel alle produkten te gebruiken [sic], dit is de reden dat men het eiken als de meest bekendste [sic] en doelmatigste houtsoort kent. Het laat zich prima verwerken, kleuren en spuiten. Ook voor bouwkundige werken (speciaal binnen waterwerken) is het altijd zeer gezocht.
Het verschil tussen de beide Quercus-soorten (Q.robur L. en Q.sessiliflora Salisb.) is aan het hout niet waar te nemen. Wel maakt de plaats van herkomst een zeer grote factor in de structuur uit. Aan de spits stonden het Slavonisch en Spessart eiken. Deze soorten zijn vrijwel niet meer aanwezig.
Wel kan men enkele soorten vaak als vervanger hiervoor dienst laten doen als zij mooi rechtdradig [zijn] en de nerven kort en fijn zijn. Veelal zijn zij echter harder en donkerder van kleur en is er bij het verzagen niet de zorg aan besteed die men vroeger bij deze uigezochte, mooie houtsoorten kon aantreffen.
Opmerking:Dit is de oorspronkelijke beschrijving uit 1948. In 1950 is dit staal hernummerd tot A031, dit heeft een eigen geheel ander geel kaartje, zie aldaar
[pakket 14, oktober 1948]

afdrukken        venster sluiten