Staal No. 0487:Possentrie
Botanische naam:Hura crepitans L.
Familie:Euphorbiaceae
Nat. verspr. geb.:Suriname
Vol. massa:400 kg/m3
Andere namen:zandkokerboom, hurawood, sablier blanc, possum wood
Algemeen:Het possentrie is een lichte tot matig lichte, zachte tot matig zachte houtsoort, niet bijzonder duurzaam. Het is niet de soort die wij nodig hebben voor de timmer en meubelindustrie. Voor triplex is het echter een goede soort: het laat zich gemakkelijk schillen. Ook voor meubelplaat, waar het als latwerk wordt gebruikt, is het geschikt omdat het zich gemakkelijk laat lijmen. Voor de papier en chemische industrie wordt het ook gezocht. Voor kisten en kratten is het zeker bruikbaar. Laat zich niet gemakkelijk schaven of zagen. Wordt hierbij te vezelig. Ook spuiten of lakken vraagt aparte bewerking door de zachtheid.
Techn. gegevens:Determinatie gegevens: Kernhout geelachtig wit, spint grijsachtig lichtbruin. Geen tekening. Langshout matig glanzend. Groeiringen op langshout iets tekenend. Geurloos, smaakloos.
Op kopse vlak vaten verspreid, spaarzaam, meestal in groepjes van 2 tot 4, soms alleenstaand. Geen paratracheaal parenchym, geordend iets [aanwezig]. Mergstralen: [bestaan uit] liggende cellen, met kleine staande cellen aan de kanten. Geen etagebouw. Nerfvulling: thyllen. Vatdoorboring enkelvoudig.
Hardheid klasse 1. S.g. 0,33-0,45. Licht en zacht, niet sterk. Kruisdradig, draad iets dicht
Brandproef: brandt vlot, verkoolt iets, as donkergrijs.
Chemische reacties: in Z. iets bruinachtig.
Opmerking:Dit is de beschrijving uit 1948. Deze tekst is later overgenomen op het gele kaartje. De oorspronkelijke beschrijving omvatte ook determinatiegegevens: deze zijn niet op het gele kaartje overgenomen
[pakket 11, eerste kwartaal 1948]

afdrukken        venster sluiten